sloup se sochou Panny Marie Svatohorské

Sloup se sochou P. Marie Svatohorské stojí v dolní části náměstí. Materiál pískovec. Hranolový podstavec se zrcadly a profilovanou římsou stojí na kamenné základně čtvercového půdorysu. V dolní části podstavce z boku je osazena tabulka s nápisem: RESTAUROVÁNO 1992 / Z DARŮ OBČANŮ / A ZA PŘISPĚNÍ OBCE. Kolem základny je ze všech stran kamenné obložení zpevněné železnými táhly. Na podstavec navazuje sloup s toskánskou hlavicí. Sloup vrcholí sochou korunované P. Marie držící nahého Ježíška (rovněž s kamennou korunkou). P. Marie je oděna v dlouhý šat s pláštěm. Při levém rameni drží děťátko, které podpírá levou rukou se shrnutým pláštěm. Ježíšek je otočen k příchozímu z boku a dotýká se pravé Mariiny ruky. U nožičky Ježíška vyniká jablko. P. Marie hledí před sebe. Kolem sloupu obíhá původní kamenné zábradlí čtvercového půdorysu. Hranolové pilíře v rozích a uprostřed zábradlí s vpadlými zrcadly doplňují okrasné balustry s páskovým ornamentem s volutkami. Z vnitřní strany se dochovala rytá datace 1739. Předmětem ochrany je sloup se sochou P. Marie Svatohorské na příslušném pozemku.