vila Tereza

Patrová neorenesanční vila s nárožní věží situovaná v zahradě. Původní stavba asi ze 40. let 19. stol., kompletně přestavěná r. 1885 průmyslníkem Danielem Märky, později prvním švýcarským konzulem v Praze, který ji pojmenoval po své druhé manželce. Märky k vile nechal přistavět domek vrátného, ke starší hospodářské budově skleník a prádelnu a v SZ části zahrady zahradní domek (nedochován). V zahradě zřídil také fontánu s kovovou alegorickou plastikou a další nechal osadit při hlavním vstupu. V období 1. republiky se vila stala sídlem sovětského zastupitelství, jeho šéfem V. A. Antonov-Ovsejenko, význačný ruský revolucionář, kolem kterého se soustřeďovala skupina intelektuálů, např. Z. Nejedlý, S. K. Neumann, V. Nezval, Laco Novomeský (báseň Vila Tereza) a další. Budova dodnes náleží Diplomatické službě ČR.