sídliště Nivky

Lokalita je situována na nevysokém návrší a tato skutečnost podporuje fortifikační ráz její ohrady. Příkop obepínal sídliště na oválné ploše s delší osou cca 360 m dlouhou, která procházela ve směru JV-SZ asi středem návrší. Příkop byl při výzkumu v letech 1947-1950 sledován v jižním a západním průběhu v délce asi 390 m. V tomto úseku se podařilo identifikovat 4 vchody. Vchodové konstrukce byly rekonstruovány jako dřevěné pevnostní brány postavené na kamenné substrukci. Vnitřní palisádové rýhy napojené na základové žlaby, pak za doklad dřevěných stěn držících hliněnou hradbu. Novější prospekcí se podařilo doložit, že opevnění ohraničovalo plochu asi 360 x 230 m. Vzhledem k tomu, že lokalita byla prostorově identifikována pouze verbálně "při jižním okraji obce" a nebyla zpracována pro lokalitu geodetická dokumentace došlo při sestavování územního plánu obce k zahrnutí jižní a části severní plochy lokality do území pro výstavbu rodinných domů. Na lokalitě probíhal při výstavbě rozsáhlý záchranný výzkum. Dnes je chráněná plocha lokality vymezena parcelními hranicemi a její plocha je 55614 m2.