fara

Stavební soubor v čele areálu stojící farní budovy a k ní kolmo orientované kaplanky a v ose navazujících hospodářských budov a na jihovýchodě volně stojící stodoly. Fara je volně stojící jednopatrová budova obdélného půdorysu s krátkým dvorním křídlem krytá valbovou střechou. Průčelí členěná profilovanou kordonovou a korunní římsou jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory rámovanými profilovanými šambránami, okna uličního průčelí jsou navíc doplněna profilovanými parapetními římsami a v patře také vyloženými profilovanými návojovými římsami na obdélných nástavcích nad okny. Uprostřed uličního průčelí prolomená pravoúhlý vstup má kamenné ostění s lištou. Nad vstupem je v patře prolomena pravoúhlá nika, v níž se nachází vysoký reliéf sv. Josefa s Ježíškem, nad nikou vystupuje segmentově zvlněná vyložená profilovaná návojová římsa nesoucí po stranách dvojici dekorativních váz a uprostřed kříž, v suprafenestře je umístěno reliéfní Boží oko, pod profilovanou parapetní římsou plastika okřídlené andílčí hlavičky. Kaplanka je jednopatrová budova obdélného půdorysu. Její uliční průčelí je prolomeno v přízemí pravoúhlým vstupem a v přízemí i v patře dvěma pravoúhlými okenními otvory s profilovanými šambránami a parapetními římsami. Dvorní průčelí kaplanky je prolomeno termálním oknem a vstupem na místě dalšího termálního okenního otvoru. Fasády jsou hladké členěné pouze na uličním průčelí profilovanou kordonovou římsou oddělující přízemí od patra. Střecha asymetrická sedlová, nad uličním průčelím polovabová. Na budovu fary kaplanka navazuje segmentově zaklenutou bránou flankovanou postranními pilastry ukončenými roztrženou segmentově zvlněnou římsou. Brána je završena štítovým nástavcem na bocích konkávně tvarovaným ukončeným segmentově zakřívenou vyloženou římsou. Na bráně je umístěn nápis: OPE OBTENTA/ A /SERENISSII PATRONANTIA/ iOSEPHO WENCES:REGII ANTE/ DE LIECHTENSTEIN, druhá část nápisu: NEO FONS ET NEOPATENTIAT TABVLA HORSE/ OPERA/IOSEPHI LEFFLER GRATAE POSTERITA/ ATVNDA MENTIS ERECTA/ SEDVLOTN SPECTORES VO COOPERA/TORE NEVMANN. Na kaplanku v klesajícím terénu dvora v ose stupňovitě navazují dvě hospodářské budovy. Horní budova obdélného půdorysu krytá sedlovou střechou má průčelí prolomeno termálním okenním otvorem a dvěma vjezdy zaklenutými stlačenými oblouky (před druhý je představena novodobá pravoúhlá brána). Nižší budova chlévů je obdélného půdorysu krytá polovalbovou střechou, dvorní průčelí má prolomeno 2 pravoúhlými vstupy a okenním otvorem. K budově v ose přiléhá nižší přístavek z lomového zdiva prolomený na jihozápadní straně pravoúhlým vstupem a na jihovýchodním průčelí při patě stavby 2 segmentově zaklenutými zaslepenými otvory a segmentově zaklenutým vstupem do sklepa a výše 2 obdélnými okénky. Na jihovýchodní straně dvůr uzavírá stodola obdélného půdorysu s vnějším průčelím prolomeným pravoúhlým vjezdem a dvorním průčelím prolomeným pravoúhlým vstupem a částečně zazděným segmentově zaklenutým vjezdem. Korunní římsa fabionového tvaru nese polovabovou střechu a na kratších průčelích lichoběžníkové štíty. Stodola je spojena s hospodářskými budovami a kaplankou na severovýchodě dvora úsekem ohradní zdi ze smíšeného zdiva s cihlovou korunou. Střešní krytinou fary, kaplanky i hospodářských budov je bobrovka.