sousoší Kalvárie - stěna se sochařskou výzdobou

Architektonicky členěná, zvlněná stěna na vrcholu Křížového vrchu. Zakončuje křížovou cestu, složenou z několika sousoší a čtyř barokních kaplí. K architektuře vede schodiště z deseti kamenných stupňů. Na podestě stojí stěna, omítnutá světle okrovou omítkou. Na rozích jsou výrazné polopilíře s římsovými hlavicemi, směrem ke středu stěny konkávní prohnutí a dva pilastry s římsovými hlavicemi, které vyrůstají z vysokých odhalených pískovcových soklů. Výrazná odstupněná a několikanásobně profilovaná korunní římsa je oblamovaná a uprostřed rozlomená a přerušená sousoším Boha Otce na nebesích. Zadní stěna uplatňuje ustupující pilíře na hranách a od nich se konvexně vypíná oblá stěna, která je uprostřed zploštělá a je na v ní mělká, segmentově klenutá nika. Bohatá sochařská výzdoba zpodobuje biblické Ukřižování i s asistenčními figurami andělů na stranách. Tři kříže jsou přisazeny mezi pilíře a pilastry a vyrůstají ze soklů, stylizovaných do skalisek. Prostřední kříž s Kristem má hladká břevna s nad hlavou Ježíše pozlacený nápis INRI. Boční kříže mají polokulatá břevna a nesou zkroucené svalnaté postavy Lotrů. Lotr po Kristově pravici přivrací tvář, levý ji odvrací od Ukřižovaného. Pod Kristovým křížem stojí vpravo sv.Jan v rotujícím postoji se sepjatýma rukama. Jeho protějškem je Panna Marie, oba jsou osazeni na pískovcových konzolách jednoduchého tvaru. Nad římsou nad Ukřižovaným se mezi obláčky a andílčími hlavičkami vznáší holubice a nad ní, s rukou na zeměkouli vyhlíží stařecký Bůh Otec s trojúhelnou svatozáří a rozepjatýma rukama.