kostel sv. Jakuba

Jednolodní orientovaná stavba s presbytářem s trojbokým závěrem a s hranolovou věží v západním průčelí. Presbytář prolomen třemi vysokými pravoúhlými okny s půlkruhovým záklenkem zasazenými do špalety. Střední okno je slepé. Kostelní loď je prolomena na jižní i severní straně třemi obdélnými okny bez zdobení. K severní straně presbytáře přistavěna sakristie s oratoří v patře a pravoúhlá kaple je přistavěna k střednímu poli kostelní lodě. Ve středním poli štítu drobná nika. K jižní straně lodě přistavěn boční vstup s volutovitě ukončeným štítem, v jehož středu je nika oválného tvaru. Půlkruhově završený vstup je zazděn. Hladká fasáda kostela je členěna lezénovým rámem, který akcentuje nároží sdruženými lezénami. Hranolová věž v západním průčelí je zdobena lezénami v nároží a má na osu umístěn hlavní vstup s půlkruhovým zaklenutím s klenákem ve vrcholu a dvěma bosami po stranách. Nad vstupem je osazena pravoúhlá deska s nápisem se dvěma erby. Tři zazděná okna shodného architektonického členění vyvažují architektonickou strukturu v 1. patře věže. Věž je předsazena před trojosé průčelí, které je členěno lezénami a v 1. patře prolomeno dvěma nikami s konchou. Vyložená profilovaná římsa odděluje zvonicové patro věže, které je otevřeno v 1. patře třemi pravoúhlými okny s půlkruhovým zaklenutím s klenákem ve vrcholu a bosami. Ve 2. patře zvonicového patra jsou čtyři okna shodného architektonického členění, která jsou vzájemně propojena oblounovou římsou. Hladká fasáda věže zdobena pásovou kordónovou římsou. Fabionová římsa nese cibulovou báň s lucernou, ukončenou makovicí a dvouramenným křížem. Kostelní báň je kryta plechem. Fasáda lodi ukončena profilovanou římsou nesoucí sedlovou střechu. Střecha v napojení lodě na presbytář je akcentována vloženým volutovým křídlem a sanktusníkovou věžičkou. Nad presbytářem je střecha ukončena třemi valbami nad trojbokým závěrem. Střecha je kryta šindelovou střešní krytinou. V interiéru kostela je presbytář zaklenut valeně s jedním párem styčných lunet. Loď je zaklenuta valenou klenbou se třemi páry styčných lunet. Klenba nasedá na vtažené pilastry. Hudební kruchta na dvou pilířích podklenuta valeně se styčnými lunetami s reliéfy kuželek a rozetou na poprsni. Vchod od sakristie s kamennou zárubní s ušima a kapkami. Prostor sakristie zaklenut valeně s lunetami s mírnými hřebínky na hranách. Nad vchodem do kostela pískovcová deska s heraldickými znaky a nápisem: ILLMDD GEORGIVS ILLMMADD GAI HARIN / FRIDERIC L: B: DE BARBARA FORGATZ / FORGATZ HAEREDI IANA: NATA . DE HOR/ TARIVSDIN MOSTENITZ KA. D. IN MOSTIENITZ A: D: 1681