městský dům

Dům stojí ve svahu ve východní polovině Křížové ulice na její jižní straně. Řadový zděný zčásti podsklepený jednopatrový dům na obdélném půdorysu s delší stranou ve směru V-Z, krytý mansardovou střechou, krytina z eternitových šablon. Hlavní severní průčelí je pětiosé s výrazným středním obdélným jednoosým rizalitem, krytým valbovou střechou. Omítky fasád štukové. Fasády člení v nárožích kvádrované lisény, spojené pod korunní římsou profilovaným pásem, ve východní části plochý kordon. Korunní římsa fabionová. Ve druhé ose zleva pozdně renesanční okosený portál s půlkruhovým záklenkem, lemovaným kvádrovanou šambránou; ve cviklech rostlinná štuková ornamentika, nad portálem přímá nadpražní římsa. V čele rizalitu obdélný vstup rámovaný dřevěnou edikulou složenou z kanelovaných korintských sloupů a rozeklaného trojúhelného tympanonu. V levé části fasády do přízemí jedno větší okno se stlačeným záklenkem v šambráně s vrcholovým klenákem; v pravé polovině 2 obdélná okna s profilovanou šambránou, parapetní římsou a trojúhelnou suprafenestrou, pod ní štukový rostlinný dekor a pásky ukončené v horních rozích šambrány kapkami. V patře 4 obdobná okna s parapetními výplněmi, nad okny se střídají přímé a trojúhelné suprafenestry. V rizalitu v patře na každé straně jedno obdélné okno v profilované šambráně s parapetní římsou a vrcholovým klenákem.