kostel sv. Kateřiny

Na tarasní zdí obehnané převýšené terase v mírně svažitém terénu v jádra obce situovaná jednolodní, přibližně orientovaná (osa SZ-JV) stavba s lodí obdélného půdorysu, na kterou navazuje v nepatrně tupém úhlu pouze na SV straně mírně odsazený presbytář s polygonálním závěrem; k čelu lodi v ose kostela přiléhá robustní hranolová věž, k JZ průčelí lodě hranolové útvary kaple a sakristie, do kouta mezi věží a štítovým průčelím lodě na JZ straně je vloženo zalomené, částečně kryté schodiště do věže. Střecha lodi a presbytáře je sedlová přecházející nad závěrem v polygonální půljehlan, nad nímž je vztyčena hrotnice s makovicí a dvouramenným křížem, kaple má střechu sedlovou, sakristie valbovou, věž je kryta stanem završeným hrotnicí s makovicí a dvouramenným křížem, horní krytá část schodiště má pultovou stříšku. Průčelí stavby jsou hladká, členěná pouze korunními římsami, korunní římsa závěru presbytáře má dochovánu jemnější profilaci s oblounem, korunní římsa na věži je doplněna bohatě profilovanou kordonovou římsou vymezující pás kladí, do kterého jsou vloženy kruhové ciferníky hodin; vnější stěny presbytáře jsou dále členěny jedním opěrákem na JV straně presbytáře a systémem zesilujících zídek a redukovaných opěráků v místě odsazení presbytáře od lodě na SV straně. Boční průčelí lodi jsou prolomena JZ straně 2 půlkruhově zaklenutými okenními otvory v hlubokých špaletách s rovnými stěnami, na SV straně 1 drobnějším půlkruhově zaklenutým otvorem, boční průčelí presbytáře jsou prolomena po 1 půlkruhově zaklenutém okenním otvoru na obou stranách vložených do hlubokých špalet s konkávně tvarovanými stěnami, polygonální závěr presbytáře 2 přibližně půlkruhově zaklenutými nikami po zaslepených oknech a uprostřed okenním otvorem kruhového tvaru. Kaple je osvětlena termálním oknem na JZ straně, JZ průčelí sakristie je prolomeno pravoúhlým vstupem. Věž je na čelní SZ straně v přízemí prolomena pravoúhlým vstupem s profilovaným dřevěným ostěním, výše oknem zaklenutým stlačeným obloukem, drobným střílnovitým okénkem a zvonicové patro věže na třech stranách (kromě strany orientované a částečně kryté hřebenem sedlové střechy lodě) okenními otvory zaklenutými stlačenými oblouky, které kryjí dřevěné žaluziové okenice. Interiér lodi je zaklenut valeně s lunetovými výsečemi s vytaženými hřebínky s profilací vybíhajícími z půljehlancových konzolek, presbytář za asymetricky umístěným půlkruhovým vítězným obloukem s okosenou hranou archivolty vybíhající z náběžních štítků je zaklenut žebrovou klenbou o jednom poli křížové klenby rychlého sledu a paprsčitém závěru. Klínová vyžlabená žebra se sbíhají ve dvou kruhových svornících s reliéfní dekorací rozet. Hudební kruchta nesená trojicí arkádových oblouků spočívajících na postranních pilířích s římsovými hlavicemi a na dvojici toskánských sloupků je podklenuta valeně se styčnými výsečemi. Podvěží je plochostropé, kaple je zaklenuta křížově. Stěny interiéru presbytáře jsou dále prolomeny portálkem zaklenutým lomeným obloukem se zkosenou hranou přecházející splávkem v ostrou hranu vedoucím do valeně zaklenuté schodištní chodbičky na kazatelnu, kamenným pravoúhlým sanktuariem s oblounovou profilací a segmentově zaklenutým sedile. Schodištní útvar do věže je v horní kryté části veden valeně a segmentově zaklenutou schodištní chodbou, z patra věže je vstup na hudební kruchtu veden půlkruhově zaklenutým portálkem s okosenou hranou. Materiál: Zděná omítaná stavba s dřevěným krovem a dřevěnými výplněmi otvorů, střešní krytinou všech střech stavby je taška – bobrovka s výjimkou plechové krytiny stanu věže a pultové stříšky schodištního útvaru.