zámek

Budova zámku je pravoúhlá dvoupatrová stavba kolem čtvercového nádvoří se dvěma bočními nárožními rizality. Vstupní průčelí situované na severní straně je členěno krátkými čtvercovými rizalitovými křídly o třech okenních osách. Vstupní část zámku má na osu prolomen monumentální bosovaný portál se třemi klenáky, završený rozeklaným frontonem, na jehož segmentech jsou osazeny sochy Spravedlnosti a Moudrosti. Po stranách portálu jsou nepravidelně rozmístěny tři pravoúhlé okenní osy lemované plochou podloženou dekorativně rozvlněnou šambránou s volutami. V prvním patře nad portálem sdružená okenní osa s profilovanou šambránou, završená rozeklaným frontonem s osazeným monumentálním knížecím erbem v kartuši akcentované zlacenou kolonou s odznakem Řádu zlatého rouna a knížecí korunou. Po stranách dynamicky pojednaní putti s rozevlátou draperií. Okenní osy prvního patra jsou akcentovány výraznými nadokenními frontony v rytmickém střídání krajních trojúhelníkových a středových rozeklaných. Rytmizaci okenních os přebírá také druhé patro, které je členěno pravoúhlými okny s úseky rovných a zalomených říms. Vodorovné traktování fasády je vedeno v přízemí průběžnou hladkou bosáží, která člení celou patu stavby zapuštěnou do zámeckého příkopu oddělenou od přízemí zaoblenou kordónovou římsou. Jednotlivá patra jsou pak oddělena hladkou kordónovou římsou a profilovanou podstřešní římsou. Nároží rizalitů armováno. Střešní attika je monumentalizována bohatou sochařskou dekorativní výzdobou zpodobňující alegorie válečnictví a postavami puttů. Ve střední části mansardových střech je vystavěna hranolová hodinová věž s jedním pravoúhlým oknem, členěná zdvojenými pilastry a volutami. Na trojúhelníkovém frontonu osazeny alegorické postavy vlády, bohatství, moudrosti, války a strategie. Jižní průčelí směrem do parku s centrálním mírně vystupujícím pětiosým rizalitem zdobeným pilastry s kompozitními hlavicemi a završeným trojúhelníkovým frontonem, v jehož středu je osazen knížecí erb. V rizalitu je prolomen půlkruhově završený vstup. V prvním patře v délce tří okenních os balkon vynesený na jednoduchých konzolách a ve 2. patře symetricky umístěný balkon u jedné okenní osy nesený zdvojenými konzolami. Fasáda patnáctiosá, přičemž krajní osy obsahují tři sdružené okenní osy. Okna jsou akcentována šambránami a různými typy nadokenních frontonů a říms. Přízemí traktováno hladkou průběžnou bosáží oddělnou od 1. patra hladkou kordónovou římsou a v patrech z hladkých vpadlin plasticky vystupují dekorativní okenní šambrány. Nároží budovy armováno. Východní průčelí obrácené do zámeckého parku je nepravidelně členěno 13ti okenními osami, na které se napojuje čtyřosý nárožní rizalit. Přízemí je členěno třemi vstupy s dominantním středním, mezi nimiž jsou pravidelně umístěny 4 okenní osy s trojúhelníkovými frontony. Dvě krajní osy v jižním nároží jsou základnou pro terasu a protější dvě osy jsou asymetricky umístěné okno a charakterově jiný vstup krytý oplechovanou baldachýnovou stříškou. Architektonické členění okenních os je shodné. Západní fasáda zámku - na hladké podnoži oddělené kordónovou římsou dvě patra zámeckého traktu, který je pravidelně rytmizován 17 pravoúhlými okenními osami shodné architektonické profilace. Nároží armováno. Nárožní rizalit čtyřosý s armováním na nároží, ke kterému je napojen příčný trakt s terasou mezi zámkem a západní budovou předzámčí. Vnitřní nádvoří zámku je čtyřboké. Jižní dvorní fasáda je sedmiosá s akcentovanými třemi středními osami. V přízemí je prolomena třemi vstupy. Centrální průchod do budovy a následně zahrady je půlkruhově završený, dva postranní vstupy do zámku jsou pravoúhlé s trojúhelníkovými frontony. Nad vstupy je na iónských sloupech vynesen reprezentativní balkon zv. altana. V prvním patře je zvýrazněn vstup na balkon dekorativním portálem s volutami a rozeklaným frontonem, na jehož křídlech jsou osazeni putti. Na středové konzole je situována zlacená orlice. Okenní šambrány korespondují s architektonickým uspořádáním vnějšího vstupního průčelí. Boční fasády jsou devítiosé a vnitřní vstupní průčelí je sedmiosé. Rozvržení okenních os dominuje střední osa s průjezdem z předzámčí, která je v přízemí akcentována portálem lemovaným podloženými pilastry a v patrech sdruženými okny. Okenní osa prvního patra akcentována šambránou s postranními volutami a půlkruhovým frontonem s vloženou výraznou mušlí a rozvilinovým dekorem. Středovou osu zdůrazňuje i hranolová hodinová věž členěná sdruženými pilastry s římsovou hlavicí, triglyfy a metopami ve vlysu a zavěšenými kapkami. Ve středu věže pravoúhlé okno, nad nímž je čtvercový hodinový stroj s datací 1788. Věž završuje trojúhelníkový štít s oválným oknem, v jehož vrcholové části je zlacená makovice s rozvilinovým ornamentem. V průchodech valené stlačené klenby se zdvojenými pasy na pilastrech s římsovou hlavicí nesoucí profilovanou římsu. V jižním průchodu do parku monumentální portál do zámecké kaple. Vstup do kaple lemován kamenným ostěním a zdoben sloupy s iónskou hlavicí s podloženými pilastry. V nadpraží rozeklaný fronton, na jehož římsách jsou osazeni dva andělé-adoranti. Zámecká kaple zaklenuta oválnou klenbou s barokní freskovou výzdobou.