vila

Patrová historizující vila s vestavěným podkrovním polopatrem, situovaná přibližně v centrální části areálu, má obdélný půdorys s vnitřním pravoúhlým nádvořím prolomeným arkádami. Severovýchodní křídlo, nacházející se díky konfiguraci terénu pod úrovní zahrady, je opatřeno terasou s balustrádou, na niž navazovala převýšená salla terenna východního nároží. Nízké střechy objektu jsou valbové, kryté měděným plechem. Vstupnímu průčelí dominuje převýšený rizalit s bohyněmi Ceres a Florou na korunní římse. Svým řešením je stavba zjevně inspirována severoitalskými vilami, čemuž odpovídá i bohatá reliéfní a sochařská výzdoba jejích fasád. Štuky s mytologickými antickými výjevy obsahují atributy textilního průmyslu a boha Merkura, čímž odkazují na podnikatelské aktivity stavebníka. Průjezd do hospodářského zázemí vily navazuje ze severu na vstupní průčelí. Pro své honosné architektonické řešení a půdorysné uspořádání byla vila v minulosti právem nazývána Liebiegovým palácem. Rozsah původního zdiva Römheldova domu ve stávajícím objektu zůstává i přes řadu průzkumů neznámý. Dispozice vily splňovala představu reprezentativního sídla jedné z nejbohatších rodin v monarchii. Hlavním vstupem se vcházelo do haly, na kterou navazovalo schodiště prosvětlené shora světlíkem. V přízemí severozápadního křídla se nacházel pánský pokoj, knihovna a hostinský pokoj. V ostatních křídlech byly provozní místnosti domu jako kuchyně, prádena, pokoj pro služky a samostatný byt zahradníka. Do jihovýchodního křídla byla umístěna konírna a hospodářské zázemí domu. Společenské místnosti tvořící enfiládu byly umístěny do patra severovýchodního křídla. Nacházela se zde jídelna (transport jídel z kuchyně zprostředkovával výtah vedoucí do přípravny v patře), dva salóny, hudební pokoj a opět pánský pokoj, ke kterému se přimykaly pokoje kuřácký, hráčský a biliárový a prosklená zimní zahrada se vstupem na zahradu. V severozápadním a jihozápadním křídle byly situované soukromé pokoje a jejich sociální zázemí. Zajímavostí byla shora světlíkem osvětlená koupelna.