dům

Soliterně umístěný objekt mezi vodotečí a komunikací směr Česká Lípa - Litoměřice v jižní polovině obce. Zděné patrové stavení má obdélný půdorys. Střecha je sedlová, krytá betonovými drážkovými taškami. Hlavní - západní - průčelí je v přízemí pětiosé s nepravidelně rozmístěnými osami, v patře tříosé v rytmu os od severu 1-2. Vstup je ve třetí ose od jihu obdélným otvorem s dřevěnými dveřmi se světlíkem krytým mříží. Okenní otvory jsou obdélné na výšku, okna v nich jsou dřevěná, dvoukřídlá, členěná do latinského kříže, dvojitá, ven-dovnitř otevíravá. Horizontálně člení průčelí mezipatrová římsa a korunní římsa. V supraportě je v obdélném poli štuková malířská paleta. Okna jsou rámována štukovými šambránami zdobenými geometrickými motivy. V patře jsou v plochách mezi okny tři štukové kartuše a v nich kříž, kotva a srdce jako symboly víry, naděje a lásky. Nad mezipatrovou římsou nade dveřmi je v kartuši původní domovní číslo domu (čp.78) mezi dvěma větvičkami s jablkem a svíčkou. Jižní štítové průčelí je dvouosé, okna jsou totožná s okny v západním průčelí. Po vnějších stranách oken jsou štukové kartuše bez symbolů. Štít je bedněný. Ve východním průčelí, které je v patře dvouosé, je centrálně umístěná kartuš se znaky stavitelství. K severnímu průčelí je přistavěn přízemní hospodářský díl domu, který je zastřešený pultovou střechou s hřebenem “opřeným” o severní stěnu patra. Štít je rovněž bedněný. V severní stěně hospodářského dílu jsou obdélná vjezdová dvoukřídlá vrata s vnějšími křížovými závěsy. Dispozice přízemí s hospodářským dílem je klasicky třídílná, přičemž hospodářský díl a síň jsou podélně dvoutraktové, východní trakt je užší. Všechny prostory přízemí jsou sklenuté, velká světnice a síň plackami, hospodářské prostory valeně, v západním traktu s pětibokými výsečemi. Patro je dvoudílné, jižní díl je dodatečně dále traktován. Stropy jsou trámové, záklopové. Krov je vaznicový s centrální stojatou stolicí podpírající hřebenovou vaznici, z řezaného dřeva. Na východní straně navazuje na hospodářský díl domu valeně sklenutý suterén.