kostel sv. Václava

Kostel stojí jako solitér v nevýrazné poloze severním směrem od náměstí nedaleko severního okraje městečka. Orientovaný s obdélnou lodí a užším presbytářem, ukončeným třemi stranami pravidelného osmiúhelníka. Při západním průčelí lodi hranolová věž. Po severním boku presbytáře obdélná sakristie s oratoří v patře. Po J a S straně věže obdélné přístavky. Loď se sedlovou střechou s pultovými vikýři je krytá taškami esovkami. Fasády se soklem a korunní složitě profilovanou římsou. Omítky štukové; jižní fasáda členěna plochými lisénami usazenými na sokl a pod římsou propojenými pásem; na části plochy provedena hrubá omítka a prezentovaná pískovcová armatura SZ nároží lodi. V jižní fasádě sedlový portál s vyžlabenými konzolkami, dřevěné dvoukřídlové dveře s klasovitě skládanými prkny. Od jihu interiér osvětlený třemi vysokými okny se segmentově sklenutými zešikmenými špaletami v lištových šambránách s uchy; v protější zdi 2 stejná okna. Ve střední části severní stěny zazděný hrotitý gotický portál s pískovcovým ostěním, které je profilované hruškovcem, výžlabky, oblounkem a vnějším okosením; na hladkém tympanonu zbytky malby; pod okraji tympanonu konzolky s maskarony. Na jižní zdi lodi figurální malba se slunečními hodinami. Presbytář se sedlovou střechou s valbami s námětky, vlnité tašky. Uprostřed hřebene šestiboký oplechovaný sanktusník; na hrotnici makovice a kříž. Fasády členěny stejně jako na lodi. V závěru opěráky chráněné plechem. Interiér osvětlený čtyřmi okny; vysoké se segmentovými záklenky; lištové šambrány s uchy. Věž zastřešena zploštělou cibulovou bání čtyřhranného tvaru s nízkou oplechovanou lucernou. Fasády se soklem a bohatě profilovanou korunní římsou, nad středy stěn půlkruhově zvednutou, dělí jemně profilovaná kordonová římsa; při západních nárožích svazkové pilastry. V ose Z stěny portál se šambránou s ušima a kapkami, doplněný supraportou s čabrakou, v ploše mezi záklenkem a římsou plastická zrcadla s uchy. V 1. patře oválné okno se šambránou a klenákem, ve 2. patře obdélné okno; v zvonovém podlaží na každé straně obdélné okno se stlačeným záklenkem se šambránou se soklíky. Ve 4. patře na jižní straně kruhový ciferník. Sakristie s oratoří a schodištěm s pultovou střechou, krytou taškami esovkami. Omítka štuková, v S průčelí pravoúhlý vstup s tesařskou zárubní, do sakristie ústí od východu obdélné okno s mříží, v 1. patře 2 obdélná okna. Přístavek po severní straně věže s pultovou střechou s esovkami. Fasáda s mírně předsazeným soklem a korunní římsou, omítka hladká. Na severní fasádě liséna. Zděný západní štít volutový. Schodišťový prostor přisvětlený od západu dvěma oválnými okny s lištovou šambránou. Jižní přístavek řešen obdobně.