býv. špitální kostel sv. Jana Evangelisty

Bývalý špitální kostel najdeme jen několik metrů JV směrem od náměstí, ze všech stran je obklopený obytnou zástavbou. Po severní straně kostela nevelký dvůr čtyřúhelného obrysu. Jednolodní orientovaná stavba s obdélnou lodí a užším presbytářem, členěným po obvodě opěráky. K jižní straně presbytáře přiléhá drobná sakristie. Před severní stěnou presbytáře kryté schodiště do patra a pavlač. Střecha sedlová, nad závěrem s valbami, krytina tašky bobrovky. Zdivo stěn z lomového kamene. Fasády presbytáře a severní stranu lodí člení hladké lisénové rámy, lisény hladké, omítky v rámech mají hrubší povrch. Korunní římsa presbytáře fabionová. Západní štít hladce omítnutý uprostřed s jedním lomeným oknem v profilovaném pískovcovém ostění, ve štítu 3 na výšku obdélná okna. V severní stěně vstupní portál s hrotitým záklenkem, kamenné ostění profilované výžlabky oddělenými tupým hruškovcem. V jižní a severní stěně lodi odkryto vždy jedno obdélné okno s lomeným záklenkem v profilovaném ostění (se dvěma výžlabky, dělícími pásky a drobným oblounkem, původně pravděpodobně s kružbami), severní okno probíhá v úrovni obou podlaží. V ose presbytáře segmentem zaklenutý vstup s dřevěnými dvoukřídlými dveřmi, chráněný pultovou stříškou s bobrovkami. Ve všech závěrových stěnách presbytáře patrné zazdění původních vysokých hrotitých gotických oken, do nichž byla druhotně vložena okna s půlkruhovým záklenkem, lemovaná hladkou ve vrcholu zahrocenou paspartou.