pomník vojenské vzpoury

Základová deska má čtvercovou základnu a po výšce je jednou uskočená; provedená z betonu. Vlastní pomník představuje žulový pilíř vysoký kolem 2 m; v profilu čtvercový a nahoře vodorovně ukončený; v JZ čele pilíře a cca v polovině výšky provedena obdélná vpadlina, v níž byla osazená pamětní deska; při horním okraji téhož čela předsazená na výšku obdélná deska z leštěného mramoru šedočerné barvy (horní okraj mírně přečnívá nad konec pilíře); na desce v rytém reliéfu znázorněná část ruky držící pušku; nad hlavní pušky prapor. Na pamětní desce původně byl zlatem rytý nápis: ZDE V ŽELEZNÉ RUDĚ PROVEDLI V HLADOVÉM LÉTĚ 1919 / VOJÁCI PRVNÍHO STRÁŽNÍHO PRAPORU / VEDENI BÝVALÝMI ČESKOSLOVENSKÝMI RUDOARMĚJCI / PRAPOR VZPOURY PROTI BURŽOASII ZA SOCIALISMUS, ZA VLÁDU LIDU. Původní pamětní deska v roce 1994 odstraněna, v současnosti nahrazena novou DESKOU s nápisem: NA PAMÁTKU / ČESKOSLOVENSKÝM LEGIONÁŘŮM / 28.10.1918 / VZNIK ČESKOSLOVENSKA