dům

Dům leží severovýchodně od Malého náměstí, blízko centrální části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice, komorového typu, komorový díl s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, u východního průčelí zápraží domu, u západního schodiště ke vstupním dveřím, k severnímu průčelí přistavěna bedněná kůlna. Objekt je z části podsklepen pod středním dílem. /dům s pravou dispozici/ Interiér: Roubení domu z tesaných trámů, hraněné sloupky kleštin. Světnice roubená s povalovým stropem (červené povaly, bílé spáry, původně snad celé omítnuté?), s trojicí stropních trámů s okosením s dvojicí náběžních štítků na obou koncích. Jižní a západní stěna roubená se sloupky stěnových kleštin, umístěných vždy mezi dvojicí oken, ve štítové stěně jsou kleštiny až u stropního trámu; na západní straně dvojice stěnových kleštin. Ve východní stěně světnice tvoří roubená konstrukce pouze část její délky (od štítové stěny), následující část je vyzděna (od prostředního stropního trámu) - zde byla původně umístěna pec (pozůstatky předsazené části zdiva na východním průčelí domu). Tato stěna je bez okenních os (jedno původní okno bylo zazděno). Severní stěna společná se síní, zděná, se samostatnými vstupními dveřmi do síně, dveře jsou obdélné, rámové, dvoukřídlé s dřevěnými obdélnými výplněmi a žaludovými závěsy. Místnost byla dvoutraktově uspořádána lehkou konstrukcí, která byla připevněna na střední stropní trám (dřevěná rámová svisle bedněná konstrukce s prosklenými dveřmi), dnes dochována pouze z části (1/2005 - chybí úplně). Stěny interiéru omítnuty na rákos, s vápenným nátěrem. Podlaha místnosti prkenná, v severní části dnes vytrhaná. Síň - střední díl domu - u vstupu rozšířena o plochu obdélného zděného závětří, stěny vyzděné ze smíšeného zdiva. V přední části plochostropá, s podhledem omítnutým na rákos, v zadní část síně vydělena černá kuchyně. Na levé straně od vstupních dveří (západní část závětří) je osazeno jedno okno, proti vstupním dveřím je jedna zaslepená okenní osa. Severní, z části roubená stěna síně omítnutá, se vstupem do levého (severozápadního) komorového dílu. V jižní - zděné stěně, jsou umístěny dveře do světnice, za nimi v rohu nově postaveno žebříkové prkenné schodiště do krovu. Ve východní části síně oddělena černá kuchyně, vstupní dveře v deštěných zárubních; obdélné, rámové s obdélnými dřevěnými, v horní 1/3 s prosklenou výplní s vnitřními zapuštěnými válcovými závěsy. Síň průchozí z obou stran, dveře na východní zápraží jsou obdélné svlakové s vnějšími pásovými závěsy, s krabicovým zámkem. Na levé (severní) straně deštěný vstupní rám do pravé (severovýchodní) komory. V jižní části černá kuchyně, severní strana dymníku nesena dvojicí půlkulatě klenutých pasů, v rohu umístěn komín s plechovými kovanými dvířky. Jinak východní část s rovným podhledem. Podlaha vyskládána z mohutných (velkých) pískovcových kamenů. Komorový díl - levá - západní komora - na místě vstupních dveří do levé komory je dnes osazen pouze nový dřevěný rám s původními žaludovými závěsy. Jižní stěna - společná se síní je omítnuta na lišty natlučené na roubenou stěnu, okolo vstupu zčásti vyzděna. Západní stěna komory s plentou z cihel a tvárnic, s jedním oknem; severní stěna, omítnuta, mezitraktová příčka vyzděna z cihel a omítnuta. Strop s rovným omítnutým záklopem s jedním hraněným trámem. Podlaha chybí. Pravá - východní komora přístupná z východní části síně, všechny stěny vyzděny z cihel a smíšeného zdiva, z části omítnuty. Strop se záklopy, mezery s vymazávkou, s jedním hraněným stropním trámem. V severozápadním rohu této místnosti je otvor do krovu (bylo zde původně umístěno schodiště do podkroví). Podlaha s litým betonem. Sklep - pod středním dílem domu, v době průzkumu nebyl přístupný. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven pravděpodobně již na konci 18. století, roku 1820 byl ale znovu vystavěn. Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/, ale bez zděného závětří a schodiště ke vstupním dveřím. Ty byly k domu přistavěny asi až ve 2. polovině 19. století, kdy byla patrně také vyměněna některá okna a podezděn původní dymník černé kuchyně. Na počátku 20. století byla světnice dvoutraktově uspořádána lehkou posuvnou konstrukcí, ze světnice byla odstraněna pec. Pravděpodobně ve druhé polovině 19. století byla střecha domu pokryta břidlicí. Po polovině 20. století (v 70. letech) byly provedeny některé stavební úpravy domu např. nahrazení původní střešní krytiny - břidlicových šablon za eternit, výměna okna komory a závětří domu atd. Dochované konstrukce (roubení, černá kuchyně, sklep) pochází pravděpodobně z doby výstavby domu. 2004 - započata rekonstrukce domu, byla vyměněna okna.