výměnek

Výměnek stojí kolmo k obytnému stavení, je tedy štítově orientovaný k místní komunikaci. Objekt je přízemní, zděný ze smíšeného zdiva (hlavně z kamene, částečně jsou užité vepřovice a pálené tašky). Fasáda má okrovou barvu s doplněním bílé (nároží, šambrány, ostění, nároží, římsy), sokl je starorůžové barvy. Průčelí do ulice je rozčleněno na dvě okenní osy s obdélníkovými dvoukřídlými okny členěnými na osm tabulek a orámovanými šambránou. Na nároží se uplatňuje bosáž. Přízemní část od štítu odděluje římsa krytá stříškou s bobrovkami. Lichoběžníkový štít je lemován profilovaným plastickým pásem, uprostřed jsou dvě obdélná dvoukřídlá okna uzavíratelná okenicí. Průčelí do dvora má pět okenních os s pěti okny stejného tvaru jako v čelním průčelí a troje osazené obdélníkové dveře. Zadní štítové průčelí směrem do zahrady bylo rovněž dvouosé avšak okna v přízemí i ve štítu byly dodatečně zaslepeny. Střecha je polovalbová s krytá bobrovkami. Interiér se skládá z obytné části, na kterou navazují hospodářské prostory. Obytné přízemí je trojdílné dispozice se čtyřmi místnostmi. Klenba ve dvou místností je placková, v jedné valená s výsečemi. V prostorách se částečně dochovaly nástěnné malby. V síni je patrný otvor pro přikládání do kamen umístěných původně v hlavní světnici. Na některých dveřích uvnitř výměnku se dochovaly původní krabicové zámky z počátku 19. století. Ze síně vede schodiště do obytného podkroví s jednou hlavní místností s rovněž dochovanými nástěnnými malbami. Na obytnou část výměnku navazuje hospodářská část s maštalí a vzadu s kočárovnou uzavíratelnou mohutnými dvoukřídlými vraty. Krov nad hospodářskou částí je hambalkový se stojatou stolicí. V kočárovně na průvlaku je vyrytá v rámečku datace 1806.