venkovský dům

Přízemní v zahradě volně stojící roubená chalupa, na obdélném půdorysu, se stodůlkou v jedné podélné ose pod společnou střechou. Střecha sedlová ukončená polovalbami, pokrytá eternitovými šablonami. Štítové průčelí obytné části roubené o dvou osách, na vysoké kamenné spárované podezdívce. V podezdívce vlevo obdélný vstup s kamenným ostěním a jednokřídlými dveřmi, vpravo úzký obdélný větrací otvor. Okna obdélná šestitabulková s ozdobně obloučkově vyřezávaným orámováním. Nárožní vazby rybinové. Štít s přesahem střechy, se svisle kladenými prkny. Ve štítu obdélné trojdílné novodobé okno. Střecha ukončena polovalbou. Podélné vstupní průčelí, vlevo s prkny svisle bedněnou stodůlkou s přístavkem (dříve chlévek, v podstřeší kurník). Vstup do stodůlky prkennými dvoukřídlými vraty. Dále dvě okna, obdélný vstup a dvě okna u nároží vpravo. Okna obdélná šestitabulková, v líci stěny, s ozdobně obloučkově vyřezávaným orámováním. Vstupní dveře ze svislých prken. Před průčelím kamenné zápraží, se čtyřmi betonovými schůdky vedoucími vpravo dolů. Zápraží kryto předsazeným podbitým okapem na stropnicích. Podélné průčelí obrácené k silnici roubené na kamenné spárované podezdívce. V podezdívce malý čtvercový větrací otvor. V průčelí malé čtvercové okno, vedle něj podélné obdélné okno, okna novodobá nečleněná. K stodůlce obdélné nečleněné novodobé okno. Na roubení navazuje stodůlka svisle bedněná prkny s podélným nečleněným oknem. Štítové průčelí stodůlky se štítem usazeným na nízké kamenné spárované zdi, s nesymetricky umístěným obdélným nečleněným oknem. Ve střední ose štítu obdélné prkenné jednokřídlé dveře s vnějšími závěsy, v líci. Na stranách dveří po jednom obdélném šestitabulkovém okně, v líci. Střecha ukončena polovalbou.