městský dům - Kaplanka

Řadový dům se nachází v západní části severní fronty náměstí. Dům má cca čtvercový půdorys; 2 nadzemní podlaží a sklepy. Přízemí třítraktové; v západním traktu průjezd ke dvoru. U východní části dvorní fasády jednopodlažní novodobý přístavek (garáž). Mansardová valbová střecha s krátkým hřebenem ve směru hloubky parcely; vlnité keramické tašky; římsa na rozhraní zlomu střešních ploch trámová s profilací. J průčelí – sokl značí pás hrubé omítky. Korunní římsa zděná s bohatším štukovým profilem. Omítky fasád štukové a bez členění. Vlevo do průjezdu portál s půleliptickým záklenkem; ostění omítnuté s lištovou šambránou. V přízemí pravidelně seskupená 3 na výšku obdélná okna; zděné ostění provází lištová šambrána. V 1. patře pravidelně 4 tvarově shodná okna; zděné ostění; nad překlady v detailech odlišně řešené štukové páskové ornamenty s motivem mušle; po stranách přetínavý páskový dekor se střapci; také pod parapetními deskami obdobná výzdoba. Do sklepa ústí 2 nestejně velké pravoúhlé otvory s omítnutým ostěním. S průčelí (dvorní) – sokl není. Místo římsy jen nepatrně přetažená krytina; pod korunou patrno několik zhlaví vazných trámů. Omítky štukové a bez členění. Vpravo do průjezdu vjezd s vodorovným nadpražím; zděné ostění. V patře nestejnoměrně 4 na výšku obdélná okna; zděné ostění s paspartou; v pravé polovině ještě obdélný vstup na střechu přístavku; zděné ostění. Přístavek krytý téměř plochou střechou; krytina z plechu. Omítky štukové a bez členění. V S stěně 2 obdélné vjezdy a čtvercové okno; zděné ostění. Na západě ještě jedno pravoúhlé okno.