pivovar

Areál sestává z trojkřídlého objektu pivovaru, který ze tří stran obklopuje pivovarský dvůr, na němž v ose vjezdu stojí stavba žentourového mlýna. K areálu pivovaru patří samostatně stojící velký tovární cihlový kruhový komín a úsek ohradní zdi, částečně ohraničující celý komplex na jihu a východě. Ve sladovně i v pivovaru je rozmístěno technologické zařízené z původního provozu i stroje z jiných pivovarů. Předmětem ochrany je budova pivovaru čp. 17, tovární komín, žentourový mlýn, ohradní zeď, technologické zařízení pivovaru a pozemky vymezeného areálu. Žentourový mlýn byl do státního seznamu zapsán rozhodnutím OK ONV Kolín dne 23.11.1987, zbývající části areálu byly za KP prohlášeny dne 21.2.2018.