brána s brankou venkovské usedlosti

Ze západní strany navazuje na obytný dům brána s brankou a částí ohradní zdi, které ze severu uzavírají dvůr. Brána je zděná, s vjezdem sklenutým mírně stlačeným polokruhem. Vjezd je vymezen kamenným ostěním s patkami a klenákem. Portál je zdoben rytými zrcadly. Po stranách vjezdu jsou ve zdivu prolomené dvě nehluboké niky zaklenuté polokruhem, ve fasádě lemované paspartou. Korunní římsa brány je bohatě profilovaná, shora krytá pálenou taškou. V podřímsí je v ploše průčelní strany brány čabraka. Brána je opatřená štítovým nástavcem barokních vykrajovaných (konvex-konkávních) tvarů. Nástavec je po vnějším okraji lemován profilovanou římsou. V ploše střední části štítu je nika čtvercového až obdélného tvaru, která je lemovaná plastickou šambránou. Po stranách bočních částí nástavce a ve vrcholu střední části štítu jsou čučky. Vrata jsou dřevěná, dvoukřídlá, řešená jako tzv. slohová, nová, z období kolem r. 2000, ve spodní části plná, v horní s laťováním. Z východní strany k bráně přiléhá branka, která je zaklenutá zhruba polokruhem. Vstup je vymezen kamenným portálkem opatřeným klenákem a patkami. Ostění je opatřené tradičně pojednanou výzdobou. Zdivo branky je shora zakončeno profilovanou římsou. Vrátka jsou dřevěná, jednokřídlá, řešená jako tzv. slohová, nová, z období kolem r. 2000, ve spodní části plná, v horní s laťováním. Na branku z východní strany navazuje zděný plot doléhající až k severozápadnímu nároží obytného domu.