městský dům U bílého lva

Mohutný dvoupatrový zděný nárožní palácový objekt lichoběžníkového půdorysu, krytý mansardovou střechou s taškami. Objekt svou východní stranou sleduje průběh hlavní městské hradby . Exteriér objektu je řešený v raně klasicistních formách, s původním renesančním portálem na jižní straně. Průčelí do Perlové ulice čtyřosé, přičemž všechny okenní osy s výjimkou krajní východní jsou sdružené. Průčelí do Perlové ulice čtyřosé. V hlavním průčelí do ulice Pražské mělký střední rizalit, ukončený trojúhelným štítem, v ose rizalitu umístěn renesanční edikulový portál severoitalského typu, s půlkruhovým otvorem flankovaným dvěma páry kanelovaných tříčtvrtěsloupů, nesoucích dórské kladí s rozetami a emblémy na metopách. V patře nad portálem, vyhloubena v celé šíři rizalitu stlačená, oválná nika s kovaným zábradlím. Fasády člení v přízemí pásová bosáž, patra oddělují kordonové římsy. Patra vertikálně člení bosované lisény. Okna obdélná - v 1. patře v profilovaných šambránách s čabrakovými výplněmi v suprafenestrách i parapetech. Dvorní fasády hladké, v patrech opatřeny prosklenými pavlačemi klasicistního vzhledu, nesenými redukovanými volutovými krakorci. Prosklené i chodba po obvodu dvora v přízemí. V přízemí zadního, východního křídla obdélný goticko-renesanční portálek se zkosenou vnitřní hranou. JV obvodová stěna domu je hradební zdí městského opevnění (šířka stěny v 1. NP 178 cm, délka úseku cca 34 m, ubíhající vnitřní líc, klenby druhotně přisazené, JV (pravý) trakt domu nepodsklepen (původně prostor příhradební uličky ?).