činžovní dům se sgrafity Mikoláše Alše

Dvoupatrový pseudorenesanční zděný činžovní dům v řadové zástavbě na rohu Petákovy a Jagellonské ulice. Na nároží objektu je umístěn cylindrický rizalit, fasáda do Petákovy ulice je členěna obdélným trojosým arkýřem nad hlavním vstupem do domu, prostupujícím obě patra. Nad nárožím a nad arkýřem vysoký atikový štít s pěti čučky. Přízemí objektu člení pásová bosáž, plochy mezi okny v patře opatřeny keramickým obkladem, napodobujícím režné cihelné zdivo. Fasády člení pilastrový řád a poměrně široký parapet pod okny 2. patra, vyplněný na zaobleném nároží a v arkýři balustrádou. Okna obdélná, ve 2. patře polokruhem zakončená, doplněná v 1. patře parapetními výplněmi a polokruhovými suprafenestrami, vše s bohatou plastickou výzdobou (rostlinná ornamentika). Korunní římsa konzolová, na spodním okraji doplněná obloučkovým vlysem. Komínová tělesa z režného cihelného zdiva s výraznými hlavicemi zdobenými zubořezem. Na nároží arkýře i rizalitu v rovině korunní římsy a na pilastrovém řádu v 2. a 3. NP původní kované zdobné prvky. Plochy nad okny 2. patra vyplňuje cyklus sgrafitové výzdoby o Ludvíku Jagellonském dle návrhu Mikoláše Alše. Nad okny 2. patra na zaobleném nároží 3 obdélná pole s kolorovanými sgrafity: Útok turecké jízdy (a), Smrt krále Ludvíka Jagellonského (b), Královská jízda (c). Nad okny 2. patra arkýře obdélná pole s tématy: Královna vdova Marie Eliška Habsburská (d), Truchlící šašek (e), Kůň krále Ludvíka (f). Nad sdruženými okny 2. patra segmentové plochy nesoucí barevná sgrafita na zlatém pozadí: do ulice Jagellonské Alegorie obrany (g), do ulice Petákovy Alegorie války (h) a Alegorie míru (i). Cyklus sgrafitové výzdoby o Ludvíku Jagellonském: 1) Útok turecké jízdy Dva Turci s tasenými zbraněmi v plné jízdě. V pravém horním rohu znak s půlměsícem a pěticípou hvězdou. 2) Smrt krále Ludvíka Jagellonského V močálech u Mohače se králi splašil kůň. Král v těžké zbroji, ale prostovlasý padá po ztrátě rovnováhy z koně. V pravém horním rohu znak s královskou korunou a písmenem „L“. 3) Královská jízda Český a uherský bojovník na koních. Český bojovník s kalichem na prsou a palcátem, uherský má záda kryta kožešinou. V pravém horním rohu štít s heroldským křížem. 4) Královna vdova Marie Eliška Habsburská Královna ve smutečním odění, v čepci s vlajícím závojem, vlečku nese prostovlasý chlapec – páže. Ve středu horního okraje znak s písmenem „M“. 5) Truchlící šašek Sedící šašek v čapce s rolničkami v ornamentu akantových rozvilin, v jejichž pravé části štít s letopočtem 1526 (pozn. na původním kartonu chybně 1525)! 6) Kůň krále Ludvíka Kůň v čabrace se znaky království českého, uherského, markrabství moravského a se znakem s písmenem „L“. Koně vede páže v čapce s pavím pérem. V pravém horním rohu signatura: M. Aleš 1893 7) Alegorie obrany Dívčí polopostava držící v pravé ruce hlásnou troubu. Vlající rozpuštěné vlasy, nad hlavou pěticípá hvězdička. Pozadí je zlacené. 8) Alegorie války Dívčí polopostava v krunýři, v pravé ruce meč, v levé kulatý štít, turecká čapka. V rozích označení tureckých oddílů. V pravé horní části půlměsíc. Podklad zlacený. 9) Alegorie míru Dívčí polopostava, částečně obnažená. V pravé ruce drží štít s nápisem „PAX“. Mír symbolizují dále palmové ratolesti. Podklad je zlacený. 10) dva rostlinné ornamenty V obdélných polích po stranách pásu s tématy bitvy u Moháče dva shodné ornamenty, které se rovněž uplatňují v bočních výplních.