Západočeské muzeum

Monumentální trojkřídlá nárožní třípatrová budova situovaná na jihovýchodním nároží historického jádra města, do okružních sadů. Exteriér stavby, řešen v romantických převážně novogotických formách s příměsí neorenesančních a secesních prvků, v kombinaci režného cihelného zdiva a omítaných, vesměs kamenných architektonických článků. K hlavní střední části budovy na půdorysu obdélníku, umístěného úhlopříčně a vytvářejícího tak šikmé nároží, přiléhají obdobně řešená vzájemně kolmá křídla. Střední část budovy je osově symetrická. Její střední partie předstupuje formou mírně převýšeného rizalitu, završeného vysokou valbovou střechou s věží v hřebeni. Menší věžičky jsou po obou jeho stranách. V ose je umístěn monumentální hlavní portál s kompositními sloupy, skoseným ostěním, emblémy, figurální výzdobou a trojúhelným tympanonem. Nad portálem na výšku 1. a 2. patra velká, trojdílná, arkádová okna gotizujících forem, osvětlující prostor hlavního schodiště. V posledním podlaží je mělká lodžie s půlkruhovými záklenky a balustrovými parapety, kam směřují okna jubilejního sálu. V krajních osách rizalitu v úrovni 1.patra umístěny reliéfy „Práce“ a „Vědění“. Obě křídla budovy jsou řešena obdobně, střední části zdůrazňují rizality, završené střechami mansardového tvaru. Ostatní části jsou zastřešeny sestavou valbových střech. Východní křídlo je ukončeno válcovou věží, na niž původně navazovala zeď, spojující muzejní budovu se sousedním hotelem.