křížový kámen-smírčí kříž

Smírčí kříž je situován v polesí Lány, vlevo od komunikace Plzeň - Záluží, přibližně 300 metrů severně od hájovny Dostálka, asi 225 m jižně od křižovatky silnic na Záluží a na Ledce. Stojí nad příkopem, na kraji vzrostlého lesa, asi 18 metrů od komunikace. Plochá kamenná pískovcová stéla s obrysem ve tvaru kalicha. Spodní část je přibližně obdélná s motivem rovnoramenného kříže na čelní straně, který se směrem nahoru rozšiřuje a přechází do kruhové desky s pozitivním reliéfem mírně našikmo položeného křížku s mírně se rozšiřujícími rameny. Zadní strana kamene je hladká. Výška kamene – 86 cm Šířka kola – 56 cm Šířka spodní části u země – 36 cm Výška reliéfu kříže na kruhové desce – 33 cm Takto ztvárněný křížový kámen je velice netypický, zdvojení symbolu kříže a kruhu vytváří tvar v mnohém připomínající antropomorfní stély známé především z oblastí jižní Francie a severního Španělska. Obdobné objekty se nacházejí zcela výjimečně v nevelké oblasti na pomezí okresů Plzeň – sever, Louny a Rakovník. V daném případě jsme bohužel odkázáni na pouhé dohady o jejich funkci a původu. K takzvaným celním kolům, coby celním znamením na středověkých cestách máme minimum dobových dokladů, a tak lze jen na okraj poznamenat, že deska stojí zhruba na pomyslné hranici plzeňského mílového práva. K místu se váže pověst o vraždě řezníka či děvčete. Oběť měla v ruce svírat žemličku. Pojmenování „u žemličky“ se přeneslo na okolní stanoviště.