divadlo J. K. Tyla

Budova umístěna hlavním průčelím úhlopříčně ke křižovatce Husovy a Klatovské ulice. Osově symetrická budova na přibližně obdélníkovém půdorysu je třemi dvojicemi schodišťových rizalitů rozčleněna na tři části. Na hlavní vstup navazuje vestibul a dvě proti sobě umístěná hlavní schodiště do foyer ve 2. podlaží. Nad foyer je plochá střecha, upravená jako terasa. Ve střední části budovy, kryté nízkou sedlovou střechou, je hlediště určené původně pro 1000 až 1150 diváků. Provaziště v zadní části budovy je výrazně převýšeno a završuje jej dominantní „kupole“ neckového tvaru. Nad zadní částí jeviště byla taneční síň krytá plochou střechou s terasou. Díky umístění budovy ve svahu mohla být v zadní části objektu vytvořena další dvě nadzemní podlaží v úrovni suterénu přední části. Ke střední části objektu z obou stran přiléhají terasy, na které navazuje parková úprava okolí. Sochařská a plastická výzdoba je soustředěna zejména na hlavním průčelí. Průčelí po obou stranách završují velká alegorická sousoší Drama a Opera od Ladislava Šalouna. Cvikly oken ve foyer ve 2. podlaží vyplňuje figurální plastická výzdoba Láska a Žárlivost od A. Procházky, Nadšení a Obětavost od S. Suchardy a Hrdinství a Osud od Fr. Stránského. V hlavním i obou bočních podlažích jsou nad okny 2. podlaží osazeny medailony význačných osobností umění od F. Rouse (Štěpánek, Tyl, Kollár, Bendl, Palla) a od V. Amorta (Hálek, Škroup, Smetana, Guldener, Jeřábek). Nad předním i zadním průčelím jsou osazena sousoší tančících putti, jejichž autorem je F. Hergesel ml. Štukatérské práce na fasádách provedl O. Walter st. Příjezd k hlavnímu portálu v průčelí je kryt balkonem, který je přístupný ze společenského salonu v 1. patře. Balkon zčásti nesen válcovými sloupy. Stavba je provedena ze zdiva cihelného na nastavovanou cementovou maltu, sokl je obložen lochotínským pískovcem. Klenby stavby jsou zčásti provedeny z betonu, zčásti z cihel, v hledišti jsou balkony, lože a galerie provedeny ze železných konstrukcí. Hlavní strop, který je zavěšen na nosníky krovu nad hlediště má vaznice dřevěné. Pracovní prostory v jevišti mají konstrukce z válcovaného železa.