kostel sv. Petra a Pavla

Kostel stojí ve východní části obce ve vyvýšené poloze na vodorovné plošině. Od kostela terén strměji klesá k severu a SZ, na ostatní strany cca vodorovný. Bezprostřední okolí zatravněné, v patě stavby okapový chodníček z valounů a betonových prvků; na severní straně několik vzrostlých stromů. Jednolodní orientovaná stavba s obdélnou lodí a užším presbytářem, ukončeným třemi stranami osmiúhelníka; po jižní straně presbytáře obdélná sakristie, západní fasádě lodi představěna osová čtyřboká věž. Zdivo z lomového pískovce i opracovanějších kvádříků, místy cihly, na některých kvádrech fragmenty líček. Po celém obvodě sokl sestavený z pískovcových desek, ukončený vyžlabenou ploškou. Hladce omítnuté stěny členěny pouze průběžnou vyžlabenou římskou pod okny a korunní cihelnou římsou o deskovém základu. Do všech nároží lodi i presbytáře vsazen jeden diagonální opěrák, zhruba ve třetinách podélných stěn lodi další opěráky s dvakrát odstupněnými čely, stříšky pultové. V západní části severní stěny lodi sedlový portál vložený do hrotité špalety, profilované výžlabky, hruškovci a oblounky; tyto profily stoupají až do vrcholu lomeného oblouku, přerušeny hlavicemi s bobulovými rostlinnými prvky; sedlové ukončení dveřního otvoru je rovněž profilované s lidskými hlavami v sedle; tympanon, vroubený kraby, má ve vrcholu trojici baldachýnů, pod nimiž zůstal jen hrubě opracovaný kámen na třech vykroužených konzolách, jejichž hroty pronikají nadpražní římsu; po stranách portálu jsou umístěny fiály na konzolách s lidskými hlavičkami; dvoukřídlové dveře s kosočtverečně skládanou výplní (asi barokní). Okna lodi (3+3) i presbytáře (6) hrotitá s pískovcovou konkávně vyžlabenou špaletou se středním prutem a s dvoudílnými (v jednom případě trojdílnou) kružbami. Hranolová věž po výšce rozdělena římskami na čtyři zhruba stejně vysoké etáže, v rozsahu spodní etáže líc stěn skarpovitě šikmý; omítky hladké bez členění, v přízemí jedno drobné okénko v západní zdi; v 1., 2. a 3. patře štěrbinová okénka s okoseným ostěním na S, J a Z straně; ve 4. patře umístěna okna s lomeným záklenkem v ostění z pískovcových kvádrů, korunní římsa zděná s omítkovým bohatým omítkovým profilem. Sakristie má v J a V zdi na výšku obdélné okno s pískovcovým olištovaným ostěním, korunní římsa zděná fabionová. Střecha lodi sedlová nižšího sklonu, krytá bobrovkami, nad presbytářem sedlová s valbami, doplněná sedlovými vikýřky s hrotnicí, krytina z vláknocementových šablon, na věži strmá střecha ve tvaru osmibokého jehlance, krytina z měděného plechu, sakristie krytá pultovou střechou (bobrovky).