sousoší Piety

Na třech kamenných stupních je osazen hladký odstupněný sokl, nesoucí hranolový, ve spodní části konkávně probraný a v horní rozšířený podstavec, doplněný z boku volutově stočenými listovými úponky. Ukončuje jej masivní římsa, vytvářející nad osou čelní strany půlkruhový štít. Podstavec, členěný vpadlou geometrickou výplní, doplňuje na čelní straně zavěšená znaková kartuš s aliančním znakem Františka Václava z Vrtby a Marie Terezie ze Steinau pod tesanou hraběcí korunkou. Na římse podstavce na nízkém soklíku je umístěna polosedící postava P. Marie, jejíž hlava s přehozenou rouškou se sklání k tělu mrtvého Krista, podepřeného o Mariino vysunuté pravé koleno. Jeho pravice s dotýká země, levici drží P. Maria. V pozadí skupiny, umístěné na realisticky podaném terénu, je vztyčen kříž s rouškou přehozenou přes obě ramena příčného břevna, doplněný třemi hlavami andílků. Hlavičky andílků, lebka a alianční znak nahrazeny kopiemi, originály uloženy v depozitáři. Na zadní straně originálu aliančního znaku z čelní stěny podstavce, který je uložen v depozitáři, je vysekán letopočet: „1744“ V minulosti se v ploše na čelní stěně podstavce nalézala kovová pamětní deska z roku 1856 s následujícím malovaným textem (v současnosti bohužel nedochováno): „Statua haec / / B. M. V. // renovata in memoriam // nuptiarum // Mariae // Serenissimae filiae dilectissimi // Principis // Johannis de Lobkowitz et // Johanne Comitis de Harrach // celebratarum die II Augusti // Anni // MDCCCLVI.“