městský dům Gerlachovský

Zděný omítaný dvoupatrový podsklepený řadový dům na místě původně dvou samostatných domů, což je dodnes patrné i při pohledu z ulice. Hlavní dům na západní straně parcely na obdélném půdorysu o 4 okenních osách s vysokým štítem a renesančním, barokně upraveným portálem. Na levé straně parcely drobný dvouosý východní dům na čtvercovém půdorysu s gotickým lomeným portálem. Na hlavní dům navazuje uprostřed parcely dvorní křídlo; po jeho západní straně drobný dvoreček, na východě parcely větší dvůr. K bočnímu domu na dvorní straně přiléhá drobná patrová přístavba. Hlavní dům má čtyřosé průčelí, horizontálně rozdělené profilovanými kordonovými římsami, splývajícími s římsami oken a portálu, a členěné lisénovými rámci. Střecha sedlová, položená kolmo k ulici, krytá prejzy. V pravé ose uličního průčelí půlkruhový renesanční pískovcový portál, hlavice pilířů zdobí rozety a ve vrcholu drobná rolverková kartuš, portál obstupuje edikula s kanelovanými pilastry na vysokých, reliéfy zdobených soklech, pilastry nesou trojdílné kladí s rozvilinovým vlysem; na římse portálu stojí volutový nástavec s velkou rolverkovou kartuší podpíranou andílky. Portál je datován ve vrcholu záklenku do r. 1575. Vlevo od portálu dvojice sdružených obdélných oken v olištovaném ostění se společnou parapetní i nadokenní římsou. Sdružená okna v 1. patře řešena shodně, pouze doplněna zvlněnými parapety se štukovými krajinnými výjevy. Druhé patro je nižší s dvojicí sdružených oken v plochém ostění. V ose průčelí dvojice nad sebou umístěných polí ve štukovém akantovém rámci, původně v obou malby, dnes pouze ve spodním obraz sv. Václava. Nad hustě profilovanou hlavní římsou navazuje polokruhem zakončený, v půdorysu mírně zvlněný barokní štít s volutovými křídly, s vysokým obdélným oknem uprostřed, rámovaným shluky kose postavených pilastrů. Dvorní průčelí hladká; východní průčelí trojosé s okny v olištovaných ostěních, v přízemí kamenná deska s pamětním nápisem. Východní dům má dvouosé průčelí, členěné lisénovými rámci a kordonovou římsou. V pravé ose přízemí situován pozdně gotický lomený pískovcový portál s okosenými stojkami a s křížícími a prostupujícími se pruty v ostění; vlevo obdélné okno v olištovaném ostění. V patře vlevo otevřená terasa s plným zábradlím, přístupná kamenným portálem s nadsvětlíkem v ostění s lištou, uchy a kapkami; pravá část patra s obdélným oknem v ostění s reliéfním parapetem (okno stejného typu jako na hlavním domě), završená balustrovou atikou. Střecha sedlová rovnoběžná s komunikací, krytá prejzy, nad terasou opatřena barokním volutovým polokruhem zakončeným štítkem s oválným oknem. Dvorní fasáda hladká, v obou podlažích jedno okno v olištovaném ostění; při dvorním průčelí za průjezdem drobný patrový přístavek s dřevěnou prosklenou verandou v patře, přístupný ze dvora pravoúhlým kamenným olištovaným portálkem. Dvorní křídlo patrové dvouosé na obdélném půdorysu, kryté mansardovou střechou (prejzy). Na východním průčelí kamenný opěrák, korunní římsa profilovaná, okna obdélná (v levé ose menší) v olištovaných ostěních.