venkovský dům

Okapově orientovaná selská usedlost s trojbokým dvorem se sýpkovým polopatrem, stojící v nárožní poloze, byla koncem 20. století rozdělena na dvě popisná čísla, přičemž čp. 96 s někdejším krytým vjezdem do dvora a přilehlým výměnkem prošlo stavebními úpravami, takže zůstalo zachováno pouze v objemu včetně dvorního křídla. Stavení čp. 58 je bez omítky, takže nese stopy někdejšího členění. Průčelí s průchozí síní je osazeno dvěma trojdílnými okny, která nahradila 2 a 2 okna dvoukřídlá, jak dokládají viditelné vynášecí oblouky. Sýpkové polopatro je odděleno úzkou kordonovou římsou, jeho plocha je rozdělena lesenovými rámy a prolomena kruhovými větracími otvory, osazenými keramickými růžicemi, nad vchodem je v polopatru trojúhelníkový otvor. Korunní římsa nese sedlovou střechu. Volná štítová stěna má dvě okenní osy, z nichž jedna je zazděná, v druhé je osazeno pravoúhlé dvoukřídlé šestitabulkové okno. Sýpkové polopatro je řešeno stejně jako v průčelí, štít je prolomen dvěma vysokými úzkými otvory půlkruhově zaklenutými. Na dům kolmo navazují dvě hospodářské budovy, každá se samostatným krovem, nižším než je hřebenem střechy obytného stavení. Hospodářská budova blíže k domu je opatřena dvoukřídlými pravoúhlými vraty. Někdejší dvůr ve tvaru U je střední zdí rozdělen na dvě části.