sousoší Nejsvětější Trojice

Sousoší Nejsvětější Trojice je v jižní části obce Stanový, severně od průjezdní komunikace, na křižovatce cest. Na mohutném kvadratickém soklu spočívá hranolovitý podstavec, zakončený dole dvěma volutami, mezi nimi dekor růžice, ozdobený vpředu reliéfem sv. Jana Nepomuckého. Reliéf vytesán v mělké nice, v horní částí s kartuší ve cviklu, nad nímž je vytesán květinový feston se stuhou uprostřed. Na podstavci leží mohutná profilovaná barokní římsa, zaoblená a vybíhající uprostřed do volut, mezi nimiž je rokajová kartuše ve cviklu, podložená akantovými listy. Na římse spočívá nízký barokně vykrojený sokl a na něm je umístěno sousoší Boha otce, Syna a Ducha svatého, sousoší umístěno na zeměkouli, obklopené oblaky. Na levé straně socha Boha otce, sedící postava starého muže s plnovousem, plášť tvoří nařasená drapérie, o kouli má opřená bosá chodila. V levé ruce drží pozlacené žezlo, pravou rukou tiskne ruku svého Syna. Tato postava sedí na pravé straně sousoší, u pravého ramene svírá kříž, pravou rukou tiskne ruku Boha otce. Nad oběma postavami přehozen plášť, nadýchaná drápérie. Nad nimi se tyčí skála, přecházející v oblaka. V nich holubice jako Duch svatý. Kolem ní sedm svazků pozlacených paprsků. Boční strana podstavce hladká, v horní části s mušlí, z níž je spuštěn svazek lístků. Na soklu nápis: Přigmi nebe obél Ke cti a chwále Negswetegsi Trojice Božj danau wyzdwýžena w roku 1836.