kostel sv. Ducha

Orientované jednolodí s obdélnou lodí a užším polygonálním presbytářem, k jehož severnímu boku přiléhá mohutná hranolová dvoupatrová věž se sakristií v přízemí. K lodi přiléhá na západě obdélná dvoupodlažní předsíň obsahující také schodiště do 1. patra a půdy. Střechy sedlové a valbové, na věži nízký stan, krytina tašky bobrovky, vikýře tvaru volského oka. Průčelí lodi i choru s opěrnými, jednou odstupněnými pilíři jsou hladce omítaná, mají společný profilovaný sokl a podokenní římsu. Okna lodi s hlubokými špaletami jsou lomená, okna choru rovněž lomená, mají kružby. Západní vstupní portál je pravoúhlý, pseudogotický, kryje jej pseudogotická předsíň. Hranolová věž je rovněž hladce omítaná, členěná kordonovými římsami, s 2. patrem mírně odsazeným a ukončeným vlysem, do něhož jsou vloženy hodiny. Okna 2.patra jsou lomená, s profilovanými špaletami. Stavební vývoj Osada doložena k roku 1212; v roce 1379 se uvádí jako městečko. První písemná zpráva ke kostelu až z roku 1426. Jako nejstarší část stavby se jeví věž v rozsahu přízemí a 1. patra; soudobá klenba přízemí, portál z presbytáře, okno a výklenek. K výstavbě došlo asi ve 2. polovině 14. století. Do stejné doby patří zřejmě i obvodové zdivo presbytáře a vítězný oblouk; opěráky byly stavěny asi společně. Klenba presbytáře a okenní kružby náleží asi do 2. poloviny 16. století. Snad ve stejné etapě byla zcela nově vystavěna loď; její klenba pravděpodobně současná, i když pilíře nejsou se stěnami provázané (podle pasportu SÚRPMO byla klenba postavena M. A. Gilmettim v letech 1712-7). Renesanční možná i opěráky lodi, západní portál a spodní část západního štítu. Podkroví bylo přístupné po vnějším schodišti umístěným při západní stěně věže a lodi. V roce 1826 se zřítila část kruchty. Byla asi nahrazena novou konstrukcí. V roce 1837 došlo k nadstavbě 2. a 3. patra věže. Dutiny pod podlahou 2. patra mohou souviset se zaniklou střechou. Přistavěna byla také patrová předsíň se schodištěm (soudobé klenby, vstupy i okna), upravena okna lodi a postavený východní štít lodi; až tehdy možná zřízen jižní portál lodi. Z doby po požáru v roce 1842 snad pochází všechny krovy a také zvonová stolice s podpůrnou rámovou konstrukcí.