kostel sv. Vavřince

Obdélná orientovaná jednolodní stavba bez věže, původně klášterní kostel nacházející se v SV cípu areálu při Čertovské ulici. Kostel je kryt jednoduchou sedlovou taškovou střechou s přesahujícími štíty a s plechovým sanktusníkem uprostřed. Východní polovinu kostela tvoří pravoúhlý gotický presbytář podpíraný čtyřmi mohutnými opěrnými pilíři, západní polovina kostela je pozdější v baroku přistavěná loď. Presbytář je sklenut křížovou klenbou na konzolách, loď je plochostropá. Fasády jsou hladké omítané. Severní stěna kostela je prolomena šesti kasulovými okny, (v jižní straně presbytáře jsou tři zazděná), na východním průčelí je odkryto velké hrotité okno (z části zazděné) s profilovaným ostěním, v jehož vrcholu je umístěna kruhová rozeta. Západní průčelí je otevřeno vysokým obdélným oknem a v přízemí dvojicí menších kruhových oken prosvětlující prostor pod rozsáhlou kruchtou, nesenou dvěma korintskými sloupy. Triumfální oblouk je hrotitý neprofilovaný. Vstupy do kostela jsou umístěny do drobných kvádrových přístaveb před severním průčelím, krytých sedlovými stříškami. První je umístěn mezi dva opěráky na Z konci presbytáře, druhý stojí samostatně mezi osami posledních oken lodi.