venkovská usedlost

Chalupnickou usedlost tvoří obytné stavení s chlévem, drobnými kůlničkami a přístřešky ve dvoře a stodola, zčásti roubená, částečně s nosnou rámovou konstrukcí. Chalupa a objekty hospodářského příslušenství vymezují dvůr nepravidelného tvaru, který je na zbývajících volných stranách ohrazen plotem. Ze dvora se vchází do síně, v jejímž pozadí je situována černá kuchyně s původní otopnou soustavou, kde kouř volně stoupá do půdního prostoru. Povalový strop síně podpírá jedna stropnice. Podlaha je z dusané hlíny. Také sousední světnice a komora, přiléhající k síni z druhé strany, mají hliněnou podlahu. Trámové stropy jsou opatřeny dvojitým prostřídaným záklopem. Obytná část je roubená z kuláčů, opatřených hliněným omazem. Za komorou následuje zděný chlév s povalovým stropem i podlahou. Chalupu kryje sedlová střecha se šindelovou krytinou, překrytou plechem. Svisle bedněný štít postrádá ornamentální členění. Podél přední strany chalupy probíhá nerovná náspa nepravidelného tvaru. Z druhé strany k ní přiléhá několik drobných kůlen a přístřešků rámové konstrukce, kryté drážkovanými taškami a hnojiště. Menší kůlna stojí nalevo od vstupu do dvora při nároží světnice. Napravo je pod štítem do dvora obrácená kůlna protáhlého obdélníkového půdorysu. Přední část je roubená, zadní část s nosnou rámovou konstrukcí. Sedlová střecha je opatřena doškovou krytinou. Materiál: kámen, dřevo; krytina: šindel překrytý plechem.