měšťanský dům

Nevelký měšťanský dům stojí na JZ straně ulice V brance v nejníže položeném místě, kde se úzká křivolaká ulička dvakrát mírně zalamuje. Jednopatrový podsklepený dům na půdorysu krátkého obdélníka je orientován delší stranou do ulice ve směru SZ-JV. Na straně dvora při záp. nároží vystupuje úzký hranolový přístavek, původně s hygienickými zařízeními. K JV štítovému průčelí směrem k sousednímu domu čp. 81 se pojí novější krátký přízemní přístavek asi z 2. poloviny 19. stol., který vyplnil proluku mezi oběma domy. Smíšené, převážně lomové kamenné zdivo je omítnuto zcela novými vápennými omítkami, tónovanými v základní ploše světlým okrem, plasticky vystupující tektonické články jsou bílé. Vnitřní dispozice domu tvoří nesouměrný příčný trojtrakt s asymetricky mimo střed půdorysu celou hloubkou budovy vedenou chodbou, zaklenutou půloválně valenou klenbou s pětibokými výsečemi. SZ trakt obsahuje vpředu dva prostory sklenuté stejnou klenbou jako chodby, vzadu je dřevěné dvouramenné schodiště do patra.