úřednický dům zv. Šichtamt

Bývalý hornický úřednický dům, od pradávna nazývaný "Šichtamt" nebo také "Bergamt", stojí volně mimo řadovou zástavbu v horní části Prokopské ul. na rohu uličky Ke Korábu na jižním svahu Březového vrchu, zvaného též Koráb, asi 150 m JZ od hornického kostela sv. Prokopa. Nevelký přízemní, z větší části podsklepený dům pravidelného obdélného půdorysu, orientovaný podélnou osou souběžně s uliční čárou ve směru SV - JZ, je na SV straně doplněn úzkým novějším přístavkem. Budova byla na sklonku 70. let 20. stol. rozdělena do dvou jednotek a SV polovina objektu se samostatným čp. 40 byla necitlivou přestavbou podstatně znehodnocena. Mohutné zdivo je převážně kamenné, omítnuté v již. nepřestavěné části domu novými vápennými monochromními lomeně bílými omítkami, přestavěnou polovinu objektu kryje světlešedý břizolit. Původní symetricky uspořádaná vnitřní dispozice se střední příčnou chodbou byla novodobou přestavbou porušena. Všechny prostory jsou plochostropé. Sklepy pod domem mají valené kamenné klenby. Předmětem ochrany je: dům čp. 14 a čp. 40 a k němu náležející pozemek. Ve čtvrté ose je prolomen pravoúhlý vchod v neprofilovaném žulovém ostění s nízkým nadpražním světlíkem, původní dvoukřídlové svlakové dveře jsou na lícové straně složeny z diagonálně kladených prken. Sev. adaptovaná část hlavního průčelí má místo třech původních oken dvě neúměrně rozšířená nová trojdílná okna a pravoúhlý vchod vlevo. Stejné šířkově obdélné okno je i v novějším užším přístavku. Podstřešní římsu tvoří pouze šikmé předstoupení bez detailnější profilace. JZ. boční fasáda je dvouosá s okny v původní úpravě. Na SZ. zadní dvorní straně je stará část domu rozšířena novou cihelnou, asi 2 m širokou přístavbou a ve stejné šíři je k přestavěné části objektu připojena veranda. Přístavky s neorganicky rozmístěnými otvory zakrývají původní fasádu. Z dvorní strany, kde terén klesá, jsou přístupny sklepy, z této strany jen polozahloubené. Vzhledem k profilu terénu působí dům ze strany dvora a zahrady jako objekt patrový. Budova je završena vysokou souvislou mansardovou střechou, nad přístavkem valbovou, obě střechy kryty šikmo kladenými eternitovými šablonami. Nad sev. částí domu vystupují ze střechy na obou podélných stranách dvojice nových půdních vikýřů s vlastními valbovými stříškami, na jižní boční straně je široký dvouosý vikýř s nízkým dřevěným trojúhelným štítem a sedlovou stříškou. Podél domu se táhne úzká předzahrádka, oplocená novým dřevěným a drátěným plotem.