kostel Povýšení sv. Kříže

Jednolodní orientovaná stavba s obdélnou lodí a protáhlým polygonálním presbytářem, ke kterému přiléhá na S hranolová věž s přístavkem schodiště na Z průčelí. Vstup do kostela na Z kryje barokní předsíň a schodiště na kruchtu přístupné zvenčí je přistavěno k SZ rohu lodi. Kostel i předsíň jsou kryty sedlovými prejzovými střechami, věž je kryta jehlancovou plechovou střechou. Fasády jsou prosté, ukončené profilovanou korunní římsou. Průčelí vstupní předsíně je zvýrazněno frontonovým štítem; fasády věže jsou členěny pouze dvěma patrovými římsami. Okna jsou půlkruhově zakončená s okosenými špaletami; ve věži a přístavbách jsou drobná obdélná okénka v kamenném ostění. Předsíň je otevřena obdélným vstupem s profilovaným kamenným ostěním. V J stěně kostela je odkryt oválný, profilovaný a polychromovaný slepý portál. Na J fasádě jsou též umístěny jednoduché sluneční hodiny se švabachovým nápisem "DOKUD ČAS MÁME ČIŇME DOBŘE", nad hodinami je osazen erb s reliéfem ptáka. Interiér lodi je plochostropý, vítězný oblouk oválný a presbytář je klenut křížovou žebrovou klenbou na figurálně zdobených konzolkách (snad 15.stol.). Barokní kruchta při Z průčelí je sklenuta plackami do pasů na dvou sloupech. Na evangelní straně presbytáře se nachází sanktuář.