Ringhofferova továrna

Areál Ringhofferových závodů byl založen r. 1852. V průběho 2. pol. 19.století byl mnohokrát rozšiřován a měněn zaváděním nových provozů. Kol. r. 1900 vzniklo při Plzeňské ulici průčelí čp. 233. Kolem r. 1906 byla v areálu, podle návrhu arch. O. Polívky, postavena secesní vila čp. 20. Před r. 2000 byl areál postupně demolován. Část strojního vybavení převzalo Technické muzeum do svých sbírek. Z továrního areálu zůstalo zachováno pouze průčelí domu čp. 233 a vila čp. 20. Dnes tvoří průčelí čelní stěnu rozlehlému komplexu obchodů, které na místě továrních provozů vznikly. Vila, která vznikla přestavbou staršího objektu stojí dnes na hraně dálnice za luxusními novostavbami. V jejím přízemí je ze starší stavby zachovaná elipticky klenutá místnost. Vila je po rekonstrukci, která zachovala část původního vybavení a část doplnila replikami. Jedná se o dveře, okna, okenice, obložení stěn, zrcadlovou stěnu, teracové podlahy, štukovou výzdobu stropů 2NP.