dům

Dům če. 10 (původně čp. 45) stojí ve střední části vsi, na západní straně průjezdní komunikace, v oblouku její zatáčky. Jedná se o patrový, z části roubený, z části zděný a z části hrázděný objekt postavený na obdélném půdorysu (pod sedlovou betonovými raženými taškami krytou střechou) rozšířený na západní straně o přízemní hospodářské křídlo (většinou pod pultovými střechami o velmi malém sklonu krytými vlnitým eternitem) doplňující půdorys stavení na písmeno “L”. Okna v přední východní části domu jsou jednoduchá dvoukřídlá dvoutabulková, v přízemí ven a v patře dovnitř otvíravá. Hlavní východní štítové průčelí hlavního křídla domu je dvouosé. V přízemí má dvě pole podstávky v nich asi omítnuté roubení, roubené patro je na jižní straně rozřířeno o bok pavlače. Štít s dvoupatrovou lomenicí je rozdělen profilovanou římsou na dolní svisle s přelištováním bedněnou část s dvěma průzory ve tvaru kvadrilobu a na horní část (ve špici) s přelištováním bedněnou kosmo a šikmo s dvěma průzory ve tvaru srdce. Dvorní jižní vstupní průčelí hlavního křídla domu je v přízemí šestiosé, přičemž prvních pět os patří zděné části (v první ose jsou dveře v dřevěné zárubni, ve druhé segmentem zaklenuté okno, ve třetí úzké okno, ve čtvrté úzké okénko a v páté dveře ve dřevěné zárubni s nadedveřní římsou, mezi okny ve třetí a čtvrté ose je skříňka uzavřená vodorovně bedněnými dvířky) a poslední šestá osa patří oknu v části roubené. V patře má průčelí pavlač a je trojosé, přičemž všechny osy patří dveřím ve střední hrázděné části patra. Východní část patra je roubená a západní (která již nemá pavlač) je zděná. Zadní severní podélné průčelí hlavního křídla domu je bez otvorů. V přízemí je asi z 1 / 6 (východní) roubené, zbytek je zděný. V patře je rozděleno na tři asi stejně velké díly, Od východu první je roubený, ve středu jsou dvě pole hrázdění a poslední díl je zděný. Západní štítové průčelí je dvouosé, v hrázděném patře má dvě asi dvojitá okna, ta vnější jsou dvoukřídlá šestitabulková ven otvíravá. Štít má podobnou lomenici jako průčelí východní, s průduchy stejného tvaru, je však jednodušší - dělící římsa má mnohem jednodušší profilaci a bednění nemá přelištování. Západní hospodářské přízemní křídlo má na východní straně pilíře z režného opukového zdiva, mezi nimiž jsou vyzděná hrubě omítnutá pole, nebo bedněná konstrukce. Na západní straně je vše hrubě omítnuté. Před východním průčelím domu předzahrádka s plotem z latí na režné opukové podezdívce neseným výřezávanými sloupky a na severní straně mohutným pilířem z reřného opukového zdiva. Na východní straně dvora pilířová brána o dvou mohutných z režného opukového zdiva postavených pilířů nesoucích svisle bedněná dvoukřídlá vrata. na severní straně brány dřevěná branka se svisle bedněnými vrátky. V západní části pozemku stojí torzo stodoly (obvodové zdi) postavené na obdélném půdorysu.