památník obětem pobočného koncentračního tábora Gablonz, pracovního tábora a zajateckého tábora

Památník je umístěn v jižním cípu průmyslové zóny v blízkosti Belgické ulice. Jedná se o pietně upravený prostor, který byl vytvořený po poválečné exhumaci, v místě nově vytvořeného hromadného hrobu obětí všech tří táborů. V roce 1948 došlo k osazení místa symbolickou sochou zmučeného vězně opřeného o sloup, k níž vede rozložité schodiště. Po jeho stranách se nacházely kamenné podstavce pro pamětní ohně. Socha je postavena na odstupňovaný dřík s nápisem: "LIDÉ BDĚTE". Dřík spočívá na výrazně členitém stupňovitém soklu. Autorem sochy byl J. Jaroš. Později bylo místo doplněno symbolickým kamenem z groß rosenského kamenolomu s textem upomínajícím na zdejší pobočný koncentrační tábor. V roce 2010 bylo pietní místo zrekonstruované a došlo k položení symbolických kamenných desek se jmény dohledaných obětí a vztyčeny kamenné stély s doprovodným textem. Pietní místo bylo osázeno smuteční zelení.