pivovar s torzem sýpky

Budova pivovaru je situována při ústí Zámecké ulice, jižně od zámku a severozápadně od konventního chrámu Nanebevzetí P. Marie. Z původního rozsáhlého čtyřkřídlého pivovarského areálu s vnitřním dvorem a dvojicí bran se dochovala hlavní severní část (ostatní stavby pivovaru byly demolovány v 70. letech 20. století při stavbě nové silniční komunikace). Dochovaná hlavní budova pivovaru obdélného půdorysu, vystavěná z kamenného a z cihlového zdiva, je téměř 70 m dlouhá a 10 m široká. Budova je rozdělená na tři výškově rozeznatelné části (strojovnu s kotelnou, varnu a nižší díl přízemního chladicího štoku). Jednotlivé přízemní části jsou zastřešeny sedlovými střechami, krytými bobrovkami (u chladírny s typickým větracím vikýřem pod hřebenem střechy) a provizorní krytinou. Nad úroveň římsy vystupuje pouze obvodové zdivo varny, zastřešené valbovou střechou, krytou eternitovými šablonami. Nejpůsobivější je severní průčelí pivovaru, otočené k areálu zámku (varna o třech osách, chladící štok o pěti osách a navazující část o sedmi okenních osách). Fasády jsou provedeny v kombinaci omítaných ploch a režného cihelného zdiva architektonických článků - parapetních a konzolových říms a segmentových záklenků okenních otvorů. Na fasádě dvoupodlažní varny s polopatrem se uplatňují v úrovni druhého podlaží vysoké půlkruhově sklenuté částečně slepé okenní otvory. V této úrovni úseky říms propojují profilované omítkové archivolty. Na výrazu fasád přízemních částí se výrazně podílí cihelná korunní římsa s konzolkami a větracím systémem z trubek z pálené hlíny. Po jižním boku čelní východní části pivovaru (původní strojovny), stojí odděleno někdejším průjezdem brány torzo sladovny (přestavěné středověké sýpky). Z této budovy se dochovalo velmi cenné torzo severní štítové stěny v rozsahu přízemí, s výběhy podélných obvodových stěn. Průzkumem se prokázal středověký původ zdiva s cennými relikty - mimo jiné s výběhem klenebního žebra gotické křížové klenby a zbytky gotického okénka. Z hlediska funkčního uspořádání bývala ve východním čele původně parní strojovna, v roce 1916 nahrazená částečně strojovnou s elektromotory, dodanými firmou Křižík. Z této přední části objektu se dochovalo obvodové zdivo, střecha se zřítila před několika lety. Následuje prostor bývalé varny, se kterou sousedí chladicí štok (chladírna uvařeného piva). Pod štokem je částečně zachována spilka, dělená na několik místností. Spileční oddělení se segmentovými klenbami a zčásti dochované sklepy spojuje dlouhá chodba, ve svém zadním dílu vpravo zalomená a vedoucí až pod zámecké stavení. V interiéru stojí za pozornost pískovcové portály, poukazující na kvalitu v použití materiálů a krovové konstrukce - Rankův krov a vaznicová konstrukce. Torzovitě jsou dochovány také pozůstatky samotného provozu pivovaru.