městský dům

Nárožní zděná patrová stavba na nepravidelném mírně se zalamujícím půdorysu s okoseným V nárožím a s přízemním západním přístavkem. Střecha na patrové části sedlová s valbou na západní straně, na přízemním přístavku valbová, doplněná na jižní straně pultovým vikýřem. Krytina plech, pod ním původní šindelová krytina. Dům je součástí drobného bloku tří domů na rozhraní ulic Boženy Němcové a Vodní. Severovýchodní vstupní průčelí obrácené do ulice Boženy Němcové je čtyřosé, završené štítem tvaru nerovnoramenného trojúhelníka. Sokl nízký s kamenným obkladem, podlaží odděluje profilovaná kordonová římsa, pokračující i na okosené V nároží; korunní římsa, rovněž profilovaná, probíhá pouze při severovýchodním průčelí. V přízemí vpravo obdélný novodobý vstup do domu, ve 2. a 4. ose obdélné okno s novodobou výplní a mříží, ve 3. ose patrná zazdívka původního vchodu. V patře čtveřice obdélných klasicistních oken v plochých hladkých šambránách, s jednoduchými podokenními římsami, okna jsou dvoudílná špaletová členěná do šesti tabulek. Fasáda přízemí se zbytky pásové rustiky (zbytky klasicistní úpravy z doby kolem roku 1838), v patře fasáda opatřená stříkanou omítkou s hladkým pásem při levém nároží a pod korunní římsou, šambrány též hladce omítnuté. Na západní straně průčelí okapní svod s klasicistním kotlíkem. Štít je cihelný se zbytky stříkané omítky, původně opatřený po obvodu hladkou pásovou lištou; ramena štítu jsou nestejně dlouhá, ve štítu dvojice obdélných drobnějších klasicistních oken v líci, křídla členěná do šesti tabulek, nad nimi ve vrcholu štítu kruhové okénko. Východní nároží domu je okosené, v přízemí bez členění, v patře okno stejného typu jako na navazujícím severovýchodním průčelí, tj. na podokenní římse v ploché hladké šambráně. Drobnou plochu patra lichoběžníkového tvaru opatřenou stříkanou omítkou rámuje po stranách a pod střechou hladký omítkový pás. Jihovýchodní průčelí domu se mírně zalamuje a obsahuje v sobě zbytky středověkého kamenného zdiva bývalého předbraní, patrné jsou mladší cihelné dozdívky (z barokních a klasicistních úprav). Původní středověké zdivo je vyzděno z lomového kamene, tloušťka zdiva dosahuje 700 mm. Jižní průčelí je hladké bez členění, o 4 okenních osách, korunní římsa klasicistní segmentová (prkna pobitá rákosem). Západní trojice oken je řešena shodně: v přízemí klasicistní špaletová dvoudílná okna bez rámování, členěná do šesti tabulek, opatřená ve špaletě osazenou mříží; okna v patře z 30. let 20. století členěná na T. Ve východní části průčelí se fasáda lomí ke skosenému nároží – v této části v přízemí i patře po jednom okně (v přízemí novodobé dvoukřídlé, v patře menší dvoudílné okno v líci s křídly dělenými na kříž). Přízemní západní přístavek má hladké fasády, v severní části západního průčelí drobný mladší obdélný vstup s jednokřídlými dveřmi, v jižním průčelí dvojice drobných novodobých okenních otvorů. Západní přístavek si zachoval středověké obvodové zdivo, dokládající výšku celé bašty před barokní přístavbou.