fara

Patrový obytný objekt situovaný v jihozápadní části uzavřeného hospodářského dvora. Tvoří jihozápadní nároží fronty dvora. Farní dvůr je umístěný v severní části obce, severně od kostela. Budova fary je obdélného půdorysu, zděná, ukončená valbovou střechou. Střecha je kryta pálenými taškami bobrovkami, hřeben a hrany valeb jsou kryty hřebenáči/prejzy půlkruhového profilu. V jižním valbě je ve třetině výšky na středové ose ploché volské oko. Po jednom volském oku je také v západní a východní valbě. Ve východní části severní valby je prolomen zděný manipulační vikýř s pultovou stříškou. Je uzavřen jednokřídlou bedněnou výplní. Z jižní části hřebene vyrůstá cihlový tahový komín s dvěma průduchy. V severní části je západně pod hřebenem cihlový tahový komín. Třetí komín je v severní části, východně pod hřebenem. Čtvrtý komín je vyústěn u severního okapu. Je hladce omítnut a vrcholí keramickým glazovaným bubákem. Na vrcholu hřebene je vertikální ocelová bleskosvodná tyč. Severním průčelím navazuje na hospodářskou budovu. V první ose zleva jižního průčelí se otevírá obdélní dveřní otvor opatřený dřevěnými zárubněmi. Výplň je dvoukřídlá, rámová s třemi obdélnými kazetami nad sebou. Klika je mosazná, typ elegant. Špaleta je obložena dřevěným táflováním opatřeným nátěrem bílé barvy. V interiéru je vchod osazen dvoukřídlou výplní rámové konstrukce s obdélnou kazetou ve spodní třetině a třech čtvercových skleněných tabulkách v horních dvou třetinách. Ve druhé a třetí ose jsou obdélné okenní otvory uzavřené dvojitými dvoukřídlými výplněmi o šesti tabulkách v dřevěných rámech. Horní etáž je trojosá. V každé ose jsou dvojité dvoukřídlé okenní výplně o šesti tabulkách v dřevěných rámech. Okno v první ose zleva má levou spodní tabulku otvíravou – větrací. Etáž ukončuje profilovaná korunní římsa. Východní průčelí je dvouetážové. Ve spodní etáži se v první ose zleva otevírá dveřní otvor obdélného tvaru osazený dvoukřídlou rámovou výplní. Ve druhé ose je obdélný okenní otvor osazený dvoukřídlou výplní o čtyřech tabulkách v dřevěných rámech. Ve špaletě je zasazena mříž z ocelových prutů. Ve třetí a čtvrté ose jsou obdélné okenní otvory osazené dvojitými dvoukřídlými výplněmi o šesti tabulkách v dřevěných rámech. V horní části mají obě výplně jednu otvíravou větrací tabulku. V horní etáži jsou v první až třetí ose obdélné okenní otvory osazené dvojitými dvoukřídlými výplněmi o šesti tabulkách v dřevěných rámech. Etáž je ukončena profilovanou korunní římsou. Severní průčelí je dvouetážové. Ve spodní části je vpravo od středové osy menší čtvercový otvor. V horní etáži je ve stejné poloze otvor podobné velikosti osazený dvoukřídlou výplní. K pravé části průčelí je přistavěna hospodářská budovu. V koutě mezi obytnou a hospodářskou budovou stoupá cihlový tahový komín. Západní průčelí je dvouetážové. U spodní části je navýšen terén, a tak se okenní otvory nacházejí těsně nad jeho povrchem. V první a druhé ose jsou čtvercového okenní otvory osazené dvoukřídlými výplněmi o čtyřech tabulkách v dřevěných rámech. Ve špaletě jsou zazděny masivní provlékané mříže z ocelových prutů. Otvor v druhé ose je v horní části opatřen okapničkou. Třetí osu otevírá menší obdélní okenní/větrací otvor. Čtvrtá osa je tvořena obdélným okenním otvorem osazeným dvoukřídlou výplní o šesti tabulkách v dřevěných rámech. V horní etáži jsou v první až třetí ose obdélné okenní otvory osazené dvoukřídlými výplněmi o šesti tabulkách v dřevěných rámech. Etáž je ukončena profilovanou korunní římsou. Omítky jsou hladké, bílé barvy.