klášterní kostel Panny Marie

Podélná jednolodní neorientovaná stavba kostela Nanebevzetí Panny Marie. Kostel orientován tak, že průčelí uzavírá severní část Piaristického náměstí. Průčelí je dvouvěžové se zdůrazněnou střední osou kamenným portálem. Fasáda na nízké podnoži rytmizována mírně přestupujícími nárožními věžemi před střední pole. Věže s okosenými nárožími jsou traktovány podloženými pilastry s římsovou hlavicí nesoucí průběžné kladí. V přízemí jsou ve věžích prolomeny boční vchody lemované kamenným portálem s ušima a klenákem ve vrcholu. Suprafenestry jsou zdobeny plastickým páskovým ornamentem, kapkami a završeny úsekem profilované segmentové římsy. Ve střední části římsy podstavec s poprsím světic. Nad bočními vchody oválné okno lemované profilovanou šambránou. Střední osa prolomena hlavním vstupem s kamenným ostěním s ušima a klenákem ve vrcholu zdůrazněna výrazným portálem tvořeným poměrně vysokou podnoží, na níž jsou osazeny na vnější straně pilastry a na vnitřní sloupy s kompozitními hlavicemi, podloženy pilastry. Portálová architektura nese segmentové úseky rozeklaného frontonu s dekorativními vázami. Plocha mezi frontony zdobena mozaikou Panny Marie s dítětem v profilovaném kasulovém orámování. Kordónová římsa je ve středním poli výrazně třikrát hrotitě zalomena. První patro věží členěno podloženými pilastry s římsovou hlavicí a pravoúhlými okny akcentovanými profilovanou šambránou s klenákem ve vrcholu a úsekem zalomené nadokenní římsy. V parapetní ploše plastický čtvercový hladký ornament s okosenými rohy. Střední osa zdůrazněna vysokým pravoúhlým oknem s profilovanou šambránou a klenákem ve vrcholu položeném na pilastry rámované ploše. Okolí zdobeno plastickými geometrickými prvky. Profilovaná kordónová římsa odděluje 2. patro, které ve dvouvěží akcentují pravoúhlá okna s půlkruhovým záklenkem se šambránou na vyložené parapetní římse, klenákem a úsekem trojúhelníkové nadokenní římsy. Okosené nároží věží zdobeno pilastry s volutovou hlavicí a plochy pod a nad okny akcentovány plastickými geometrickými útvary. Podstřešní profilovaná římsa, nad okny segmentově se vypínající, nese osmibokou báň s lucernou, makovicí a dvouramenným křížem. Věže jsou kryty plechem. Nad střední osou průčelí bohatě profilovaný štít s postranními volutami, zdobený čtyřmi pískovcovými skulpturami andělů. Ve středu štítu sluneční hodiny zdobené andílčími hlavička a trojúhelníkem „božského oka“. Ve vrcholu štítu na oplechované podstavci zlacený monogram Maria ve zlacené svatozáři. Západní průčelí kostela prolomeno čtyřmi okenními osami se segmentovým záklenkem na plastických plochách oddělených pilastry, jejichž římsové hlavice jsou včleněny do podstřešní profilované římsy. K presbytáři na západní straně přistavěna kaple s oratoří v patře. Fasáda členěna soklem, lezénovým rámem a prolomena třemi okenními osami. V přízemí je ve střední ose umístěn vstup s kamenným ostěním. Okna jsou lemována profilovanou šambránou s ušima a v patře je šambrána akcentována klenákem ve vrcholu. Podstřešní profilovaná římsa nese pultovou střechu. Závěr kostela pravoúhlý s okosenými rohy. Plocha fasády zdobena geometrickým polem, v němž je prolomeno jedno oválné okno lemované plastickým geometrickým polem. K východní straně lodě přistavěny patrové budovy oratoří s hladkou fasádou a okny zdobenými plastickými hladkými plochami. Budova kryta pultovou střechou s pálenou taškou. Nad presbytářem sanktusníková věžička, krytá plechem. Kostel zastřešen sedlovou střechou, která je nad závěrem zvalbená. Střešní krytina-pálená taška. Interiér: kněžiště přibližně čtvercového půdorysu je zaklenuto plackou nasedající na přízední pasy, klenba pokryta freskovou výzdobou s ústředním motivem Nejsvětější Trojice. Vítězný oblouk půlkruhový, mírně snížený. Čtyři pole lodi jsou zaklenuty pruskými plackami nasedající na přízední oblouky a jsou odděleny pasy. Loď členěna polopilíři s okosenými nárožími a pilastry na podnoži s kompozitními hlavicemi a úseky hlavní římsy, která není průběžná. Hudební kruchta nesena dvěma čtyřbokými pilíři a podklenuta pruskými klenbami. Interiér kostela osvětlován okny se segmentovými záklenky. Interiéry sakristie a chodeb jsou zaklenuty valenými klenbami s výsečemi. Oratoře jsou otevřeny do kněžiště sdruženými okny se šambránami a parapety z umělého mramoru s bohatou profilací.