cisterciácký klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Areál bývalého cisterciáckého kláštera stojí přibližně dva kilometry severovýchodně od Kutné Hory, v jižní části předměstí Sedlec. Pozůstatky původního klášterního areálu protíná frekventovaná komunikace, proto jsou jednotlivé zásadní části rozděleny na několik kulturních památek (areál kláštera, areál zámku, areál pohřebního kostela se hřbitovem). Areál hlavních budov kláštera tvoří chrám Nanebevzetí Panny Marie s navazující budovou konventu na západní straně a přilehlá provozní budova na jižní straně areálu. Severně od severozápadního křídla konventu při ohradní zdi je situován sklep s ozdobným portálem. Architektonicky komponovaný je vedle předpolí kostela a budovy konventu i rajský dvůr a dvůr na jižní straně areálu. Předmětem ochrany je areál cisterciáckého kláštera - kostel Nanebevzetí Panny Marie s architektonickou úpravou předpolí kostela, budova konventu, architektonická úprava předpolí konventu, provozní budova, sklep, rajský dvůr s architektonickou úpravou, dvůr na jižní straně areálu s architektonickou úpravou - dvě vázy, bazének, ohradní zeď a pozemky areálu.