zámek

Sedmikřídlá částečně kamenná a částečně cihlová omítnutá budova, rozkládající se kolem dvou nádvoří a zasklené schodišťové haly (dříve třetí nádvoří). Mimořádná složitost disposice, architektonická členitost exteriéru, bohatá skladba hmot o jedinečném uspořádání slavnostních interiérů. Dvoupatrová stavba s přízemím a suterénem, který je na jihozápadě a severovýchodě ve výši přízemí. Štukovou omítkou provedená fasáda s bohatou romantickogotickou dekorací (fiály keramické, některé detaily z umělého kamene) je členěna arkýři, balkony, pěti polygonálními baštami, jednou válcovou baškou (původní severovýchodní věž) a jedním rizalitem a je ukončena cimbuřími. Nad hlavním vsutem od severozápadu je nižší čtyřboká věž, celé stavbě dominuje hlavní polygonální věž v místě původní hlavní věže mezi prvním a druhým nádvořím. K jihovýchodní fasádě je připojena litinová oranžerie s balkonem a otevřeným schodištěm. Severozápadní část zámku je prosklenou zimní zahradiou litinové konstrukce spojena s bývalou jízdárnou se stájemi, tyto prostory jsou upraveny pro Alšovu jihočeskou galerii. Půdorys nového zámku se rámcově váže na starší objekt, původem hrad, přeměněný na renesanční a barokní zámek. Zcela byla nově vybudována vstupní část obklopující dnes pravidelný dvůr. Kladen je tu důraz na věžovitou hlavní bránu a dvě dvojice nevysokých osmibokých věží po stranách a na konce lomícího se vstupního průčelí. Hlavní věž je nástupcem mohutné gotické věže “Černé“. Nejméně bylo alespoň v půdorysu dotčeno lichoběžné druhé nádvoří (renesanční křížové klenby v přízemí). Zástavba kol třetího zadního nádvoří respektuje v hlavních traktech starší stav, ovšem dvůr byl z největší části zastavěn hlavním schodištěm. Po stranách jihovýchodního křídla přiléhají dvě věže, osmiboké nové a na jihovýchodním rohu válcová, jež byla převzata ze středověkého hradu.