synagoga

Patrová budova obdélného půdorysu se sedlovou střechou. Vstupní průčelí, průběžně hladce armované, s abstraktní reliéfní výzdobou (kruhová pole s motivem osmicípé hvězdy, resp. s osmipaprsčitými výplněmi), je ohraničeno lesenami a pod jednoduchou římsou ukončeno výrazným obloučkovým vlysem. Vysoký štít je rovněž armován a zakončen plným segmentem. V jeho středu se nacházejí sluneční hodiny. Po stranách štítu stojí dva drobné pylony s probranými rohy, na jeho vrcholu drobná kamenná skulptura desek zákona. V ose je průčelí představena předsíňka se sedlovou stříškou, její štít opakuje tvar velkého štítu a nese střídmou plastickou výzdobu (kruhové pole s paprsčitou výplní). Segmentové zakončení obíhá hebrejský nápis. Vstup pravoúhlý, s drobným náznakem pultové stříšky na fasádě, boční fasáda předsíňky otevřena pravoúhlým oknem. Po stranách předsíňky se nacházejí dvě půlkruhově zakončená okna v hlubokých segmentových špaletách, s vitráží s židovskou hvězdou. Ženská modlitebna na severozápadní straně byla zbořena nacisty, dnes se na jejím místě při vstupu na hřbitov při zemi nachází pět slepých segmentových výklenků, v pravé části fasády zabedněný okenní otvor. Severovýchodní kratší fasáda se třemi půlkruhově zakončenými okny v segmentových špaletách s opakujícím se motivem židovské hvězdy ve vitrážích s dvěma větracími otvory ve štítě. Jihovýchodní fasáda se dvěma okny v 1. a 3. okenní ose, kulaté okénko uprostřed zazděno. Interiér: prostor je uzavřen neckovou klenbou. Stěny jsou členěny vždy do tří okenních os, na zdi od vstupu vlevo jsou místa pro okenní otvory pouze naznačena segmentově zakončenými plytce probranými poli, vpravo se ve střední ose nachází klasicistní oltář. Před oltářem dvojitý kamenný stupeň s původním černobílým dlážděním. Ostatní dlažby nové. Klenba je zdobena freskou v modré, hnědé a zlaté barvě. Ve středu každého z jejich polí, členěných iluzivními kazetami, se nachází židovská hvězda s vepsaným hebrejským textem. Obdélné pole ve vrcholu klenby je zdobeno abstraktními ornamenty v červenohnědých tónech. Výmalba stěn se dochovala přibližně od 150 cm výše. Iluzivní pilastry plasticky vystupují v červenohnědém tónu. Architráv, který nesou, je tvořen plasticky zdobeným kladím a iluzivně malovaným ornamentálním vlysem. V předsíňce se nacházejí zbytky iluzivní malby. Nad dveřmi hlavního prostoru synagogy vsazena destička s nápisy v hebrejštině a nápis kombinující hebrejštinu a latinku, část v latince zní: „FRANZ JOSEF I.“. Všechny tyto nápisy nesou stopy postupných přemaleb.