brána s úseky ohradní zdi

Zděná omítaná brána je součástí ohradní zdi vymezující původní dolní panský dvůr. Brána je tvořena dvěma hranolovými pilíři, ukončenými zkosenými krycími deskami, na nichž jsou osazena dvě pískovcová poprsí. Tyto expresivně pojednané busty představují římského boha Januse znázorňovaného se dvěma tvářemi, a to s tváří starce a mladíka. Na vnější straně dvora jsou poprsí s tváří starého muže ověnčeného vavřínovými ratolestmi a na stranu obrácenou do dvora směřují tváře mladých mužů s přilbicemi. Hruď všech čtyř poprsí je akcentována řasenou draperií komponovanou do hlubokých mísovitých záhybů. Uprostřed brány, která byla původně bočním vstupem do dvora, je novodobý portál se segmentovým záklenkem mírně předstupujícím. Prostor mezi pilíři je akcentován segmentově vzedmutou římsou, krytou plechem a pálenými taškami. Brána je vsazena do cihlové hladce omítnuté ohradní zdi, vysoké přibližně 2,5 metru a završené krycí deskou.