nízký zámek

Nízký zámek tvoří řada budov obklopujících na západní, severní a východní straně nádvoří zámku. Budovy mají převážně protáhlý obdélný půdorys, v severozápadním a severovýchodním nároží vybíhají vně zámku nárožní rizality. Budovy byly vystavěny ve stopě někdejšího opevnění, jehož zdivo mohou v sobě zahrnovat. Stavby jsou z úrovně dvora přízemní, kromě nárožního objektu v západní části nádvoří, který je jednopatrový. Z vnějšího pohledu mají některé části ještě suterén, který je z úrovně nádvoří sklepem. Střechy jsou sedlové, valbové a mansardové, kryté pálenou taškou bobrovkou. Nad bránou severní vstupní části na hřebeni střechy je nízká hranolová zvonicová věž s jehlancovou střechou a osmibokou lucernou zakončenou jehlancovou stříškou s makovicí a praporkem. Ze severní a jižní strany je korunní římsa věže segmentově vzepjatá nad ciferníkem hodin. Budova na východní straně nádvoří má ve střeše do nádvoří vikýře, nově zřízené při opravě střechy. Vstupní brána z vnější, severní strany zámku je zaklenutá lomeným obloukem, další lomený oblouk je v průjezdu, ze strany nádvoří je vjezd zaklenutý půlkruhovým obloukem. Klenba průjezdu je valená převýšená. Celá vstupní brána na severní straně je v obdélné vpadlině, nad ní je vsazena kamenná deska s nápisem: „D. O. M. / ARCEM HANC / MVRO ET PROPV / GN..VLIS MVNIVIT / CAROLVS / LIECHTENSTAINII / PRINC: OPAVIAE DUX / MDCXVIII.“ Před bránou je cesta ohraničená zděnými zídkami v místě někdejšího mostu přes příkop, nyní zasypaný. Zídka je členěna pilířky a zakončena cihelnými tvarovkami. Z čelního pohledu vpravo od brány je 5 okenních os, v bocích nárožního západního rizalitu je jedno okno, ve vnějších stěnách rizalitu (severní a západní) 3 okna. Vlevo od brány je stěna nečleněná, jen s jedním oknem, v boční zdi východního rizalitu jedno okno, ve vnější severní stěně 4 okna. Vnější boční fasády Nízkého zámku, západní a východní, jsou těžko přístupné vzhledem k porostu náletové zeleně. Dvorní fasády jsou hladké, nezdobené, jen s jednoduchou fabionovou římsou, nárožní objekt v západní části nádvoří má fasádu zdobenou pásovou rustikou. Okna jsou pravoúhlá, s dřevěnými výplněmi rozličného stáři a provedení, převážně však deštěná, dělená na 6 tabulek a umístěná v líci fasády. Severní fronta budov tvořící vstup do nádvoří zámku obsahuje v sobě zdivo gotického předhradí Počínaje od západní strany mají budovy na dvorních fasádách následující počty okenních a dveřních os: jižní štítová stěna krajního objektu 1 osu, do dvora 6 os, dále 4 osy (v patře z toho 2 slepé), 2 osy, dvoje půlkruhově zaklenutá vrata, 7 os, v severním křídle 7 os, průjezd vstupní brány, 7 os, na východní straně nádvoří 14 os, ve štítové stěně 2 osy + ve štítě nad sebou dva vstupy, dále pravoúhlá vrata a nad nimi vlez na půdu. Na jižním okraji východní strany nádvoří uzavírá řadu budov kočárovna s průčelím s fabionovou římsou a se třemi vjezdovými vraty zaklenutými segmentovým obloukem. Ve střední části průčelí ve střeše je vikýř s valbovou stříškou a dřevěnými dvířky.