pomník Jakuba Jana Ryby

Pomník - pamětní deska Jakuba Jana Ryby se nachází při ulici k náměstí pod kostelem, na místě někdejší staré školy, v nově upraveném parčíku. Zde je vsazen buližníkový balvan s měděním reliéfním portrétem Jakuba Jana Ryby, narozeného roku 1765 v Přešticích, kde žil do svých pěti let. Deska je dílem pražského sochaře Kořána, pochází z roku 1935 a je zasazena ve velkém balvanu, posazeném v malém alpinu. V levé polovině desky je plastický portrét J. J. Ryby, v pravém nápis: "Jakub Jan Ryba, učitel, hudební skladatel a spisovatel * 26. října 1765 v Přešticích + 8. dubna 1815 v Rožmitále. Zpěvácký spolek "Skála" a občanstvo města Přeštic 1935." Na spodním okraji desky je v notách zachycen počátek slavné České mše vánoční.