terasa se dvěma schodišti

Terasa situovaná před jižní fasádou západní arkádové galerie přímo navazuje na jižní průčelí zámku a je v celém svém rozsahu podsklepena. V úrovni dolní zahrady byla terasa původně doplněna dvěma otevřenými arkádovými pavilóny, při přestavbě zámku byly oba objekty proměněny na dvouramenná schodiště. Západní schodiště je ukryto v těle pavilónu, který je na vnější straně rytmizován vpadlými poli a lizénami doplněnými výraznými čabrakovými útvary. Odstupňovaná korunní římsa je ukončena plným parapetem, který je členěný volutově se rozšiřujícími štukovými výstupky navazujícími na čabrakové motivy. Prostor pod schodištěm je přístupný z východní strany nově osazenými dveřmi. Druhé schodiště tvoří zrcadlový pandán ke schodišti před východní terasou. Zdi schodiště jsou členěné pilastry, omítka je místy poškozená, patrné je zdobení dříků pilastrů i ploch mezi nimi v omítce vytaženými zrcadly. V jižní stěně je prolomeno velké oválné okno a na západní straně je umístěn boční vstup do grott. Plackové klenby původního objektu byly nově podklenuty segmentovými pasy na vložených pilířích a prostor pod schodištěm byl spojen se suterénem zámku. Schodiště doplňuje kamenná balustráda, která v horní úrovni navazuje na parapetní zeď terasy. Jižní fasáda terasy je mezi schodišti prolomena pěti osami. Okna osazená mřížemi rámuje kamenná šambrána s ušima. Plocha zdi je hladká ukončená výraznou římsou doplněnou kamennými chrliči. Navazující parapet je rytmizován pilastry v závislosti na pilířích arkádové galerie.